15 Mart 2024 Cuma

Charles Roden Buxton Kimdir?

Charles Roden Buxton (27 Kasım 1875 - 16 Aralık 1942) İngiliz hayırsever ve daha sonra İşçi Partisi'ne katılan radikal bir İngiliz Liberal Parti siyasetçisiydi. 1914'te Balkanlar'a yaptığı bir görev sırasında bir suikast girişiminden kurtulmuştur.

Erken dönem yaşamı

Londra'da, 3. Baronet Sir Thomas Buxton'ın üçüncü oğlu olarak dünyaya geldi. Ağabeyi Noel Buxton, kuzeni Sidney Buxton gibi İngiliz siyasetinin önde gelen isimlerinden biriydi.

Essex'teki ailesinin malikanesinde büyümüş, Harrow ve Trinity College, Cambridge'de eğitim görmüş, Klasikler bölümünden birincilikle mezun olmuş ve Cambridge Union'ın başkanı olmuştur. Üniversiteden ayrıldıktan sonra babasının vali olduğu Güney Avustralya'nın yanı sıra Fransa, Uzak Doğu, Hindistan ve Amerika'daki çeşitli yerlere seyahat etmiştir.

Hukukla ilgilenmeye başlamış ve 1902 yılında baroya çağrılmıştır. Morley College'da dersler vermiştir ve 1902'den 1910'a kadar burada müdürlük yapmıştır. Çeşitli konularda makaleler yazmış ve 1906'dan 1908'e kadar Albany Review dergisinin editörlüğünü yapmıştır.

1904 yılında Dorothy Frances Jebb ile evlendi. Jebb'ler varlıklı bir aile olmanın yanı sıra güçlü bir sosyal bilince ve kamu hizmetine bağlılığa da sahipti; annesi Eglantyne Louisa Jebb, kırsal bölgelerdeki gençler arasında Sanat ve El Sanatlarını teşvik etmek için Ev Sanatları ve Endüstrileri Derneği'ni kurmuş, kız kardeşi Louisa I. Dünya Savaşı'nda Kadın Kara Ordusu'nun kurulmasına yardımcı olmuş ve Dorothy ile kız kardeşi Eglantyne Jebb uluslararası hayır kurumu ve hareketi Save the Children'ın (Çocukları Kurtarın) kurucuları arasında yer almıştı.

Buxtons'lar tutumlu bir yaşam tarzına sahipti - İngiltere'nin güneyinde yaptıkları yürüyüş turlarında bazen serseri sanılıyorlardı - ve Londra'nın işçi sınıfı bölgesi Kennington'a taşındılar. İki çocukları oldu ve daha sonra daha varlıklı bir bölge olan Gol,ders Green'e taşındılar.

Siyasi kariyer

1906'da Hertford'da ve 1908'de Ashburton'da Liberal aday oldu. Sonunda 1910'da Ashburton'da Parlamento Üyesi olarak seçildi ancak o yıl yapılan ikinci seçimde koltuğunu kaybetti.

1914 yılında kardeşi Noel ile birlikte Bulgaristan'a doğru yola çıktı. Ekim 1914'te Romanya'nın Bükreş kentinde konaklamışlardı. Oradayken, Türk aktivist Hasan Tahsin tarafından kendilerine bir suikast girişiminde bulunuldu. Akciğerinden vuruldu ama hayatta kaldı. Kardeşi de çenesinden yaralandı. Tahsin yakalandı ve beş yıllığına hapse gönderildi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, görüşmeler yoluyla barış yapılmasını savunan azınlıktan biriydi ve Demokratik Kontrol Birliği'nin kurucu üyesiydi. 

1917'de Liberal Parti'den ayrıldı ve Bağımsız İşçi Partisi'ne katıldı. İşçi Partisi'nin 1920'de Sovyetler Birliği'ne gönderdiği delegasyonun sekreteri olarak gördüklerinden çok etkilendi ve bu konuda Bir Rus Köyünde (1922) adlı bir kitap yazdı.

1918'de İşçi Partisi adına Accrington'da yarıştı ve seçimi kaybetti, 1922'de ise kazandı, ancak 1923'te tekrar kaybetti. 1929'da Elland koltuğunu kazandı, ancak 1931 ve 1935'te yenilgiye uğradı.

Buxton her zaman perde arkasında çok daha etkili olmuş, İşçi Partisi'nin dış politika ve sömürgecilik konularında danışmanlığını yapmıştır. Afrika'nın yerli halklarının haklarına özel bir ilgi göstermiş ve kıtada geniş çaplı seyahatler gerçekleştirmiştir.

İlgi alanlarından bir diğeri de Esperanto'ydu ve uluslararası Quaker Esperantists topluluğunun başkanı oldu.

Dorothy ile birlikte Dostlar Cemiyeti'ne üye oldu. Barış için canla başla kampanya yürütüyorlardı ve Versay Antlaşması'nın Almanya'ya karşı adaletsiz olduğunu düşündükleri için eleştiriyorlardı. İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden kısa bir süre önce barışın Almanların mağduriyetlerinin giderilmesiyle sağlanabileceğini savunmaya devam ediyorlardı. Savaşın patlak vermesi her ikisi için de büyük bir hayal kırıklığı oldu.

Son yıllar ve ölüm

Charles 1939'da siyasetten emekli oldu ve kızının Peaslake, Surrey'deki evinde yaşadı. 1942'de burada öldü ve gömüldü. İki çocuğu olmasına rağmen, mirasının çoğunu hayır kurumlarına bıraktı.

0 yorumlar:

Yorum Gönder