17 Mart 2024 Pazar

Eliot Grinell Mears (1889-1946) Kimdir?

1942'de Pasifik Kıyısı Coğrafyacıları Derneği'nin başkanlığına seçilen ve o yıl seçilen diğer yöneticilerle birlikte savaş boyunca görevde kalan ELIOT MEARS, 26 Mayıs 1946'da Middlebury, Vermont'ta kalp krizinden öldü. Öldüğü sırada Stanford Üniversitesi'ndeki görevinden bir yıllık ücretli iznini kullanıyordu.

Profesör Mears 1 Şubat 1889'da Worcester, Massachusetts'te doğdu. Akademik kariyerine Harvard'da başladı ve burada 1910'da B. A. ve 1912'de M. B. A. derecelerini aldı. 1912'den 1916'ya kadar Harvard Graduate School of Business Administration'da sekreterlik ve eğitmenlik yaptı. Sonraki dört yıl boyunca Orta Doğu'da, Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı'nın hizmetinde ve Küçük Asya'daki ülkelerde ekonomik misyonlarda bulundu. 1921'de Stanford'a geldi ve 1925'te Stanford İşletme Enstitüsü kurulduğunda bu okulda coğrafya ve uluslararası ticaret profesörü oldu. Ölümüne kadar bu görevde kaldı ve üniversiteye Hoover Kütüphanesi ve yaz dönemi direktörü olarak hizmet etti.

Profesör Mears'ın bilim ve uluslararası işbirliği amaçlarını ilerlettiği kurum ve kuruluşların listesi uzundur; Pasifik İlişkileri Enstitüsü, Dünya İşleri Enstitüsü, Dış İlişkiler Konseyi ve Pan-Amerikan Coğrafya ve Tarih Enstitüsü de bu listede yer almaktadır. 1929 ve 1930 yıllarında Avrupa ve Yakın Doğu'da birçok üniversitede dersler vermiştir. Amerikan ve yabancı pek çok ilim cemiyetinde üyelik, Grinnell College'dan onursal derece ve Yunanistan hükümetinden Kurtarıcı Nişanı ile ödüllendirildi. En önemli eserleri Modern Turkey, 1924; Principles and Practices of Cooperative Marketing (M. O. Tobriner ile birlikte), 1926; Resident Orientals on the American Pacific Coast, 1927; Greece Today, 1929; ve Maritime Trade of Western United States, 1935. Pasifik Okyanusu El Kitabı, 1944, ikinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında binlerce asker ve sivilin aşina olduğu bir kitap oldu. Hayatının son yılında The Economics of Geography (Coğrafya Ekonomisi) adlı bir kitabın taslağı üzerinde çalışıyordu. Ne yazık ki bu çalışma, öldüğünde yayınlanmasını gerektirecek kadar tamamlanmamıştı.

Eliot Mears'ın zamansız ölümü ile Dernek yararlı bir üyesini ve görevlisini, akademik meslektaşları ise güler yüzlü bir iş arkadaşını kaybetmiştir. Huzur içinde yatsın!

0 yorumlar:

Yorum Gönder