21 Eylül 2023 Perşembe

Bâb-ı Âli Baskını Nedir? Neden Yaşanmıştır?

Bab-ı Ali Baskını, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde yaşanan önemli bir siyasi olaydır. Bu baskın, Balkan Savaşları'nda yaşanan yenilgiler ve Edirne'nin Bulgarlara bırakılacağı iddiası üzerine, İttihat ve Terakki Partisi'nin muhalif hükümeti devirmek için yaptığı bir askeri darbedir. Bu baskında Harbiye Nazırı Nazım Paşa öldürülmüş, Sadrazam Kamil Paşa istifaya zorlanmış ve İttihat ve Terakki Partisi yönetime hakim olmuştur.

Bab-ı Ali Baskını'nın nedenleri nelerdir?

Bab-ı Ali Baskını'nın nedenleri arasında şunlar sayılabilir:

1- Birinci Balkan Savaşı'nda Osmanlı Devleti'nin Balkanlarda büyük toprak kaybı yaşaması ve Edirne'nin Bulgarlara teslim edilmesi tehlikesi.

2- İttihat ve Terakki Partisi'nin muhalefette kalması ve Hürriyet ve İtilaf Fırkası'nın iktidara gelmesi.

3- Hürriyet ve İtilaf Fırkası'nın Balkan devletleriyle barış görüşmeleri yapması ve İttihat ve Terakki Partisi'nin savaşı sürdürmek istemesi.

4- İttihat ve Terakki Partisi'nin halkı kışkırtmak için yaptığı propaganda ve darbe hazırlıkları.

Bab-ı Ali Baskını nasıl gerçekleşti?

Bab-ı Ali Baskını, 23 Ocak 1913 tarihinde gerçekleşti. İttihat ve Terakki Partisi'nin önde gelen isimlerinden Enver Bey, Talat Bey, Yakup Cemil ve diğerleri, silahlı bir grupla birlikte hükümet binası olan Bab-ı Ali'ye girdiler. Önce Harbiye Nazırı Nazım Paşa'yı makamında vurarak öldürdüler. Ardından Sadrazam Kamil Paşa'nın makamına gittiler ve onu silah zoruyla istifaya mecbur ettiler. Böylece Kamil Paşa Hükümeti düşürüldü ve yerine Mahmut Şevket Paşa Hükümeti kuruldu. Bu hükümette İttihat ve Terakki Partisi üyeleri önemli mevkilere getirildiler.

Bab-ı Ali Baskını'nın sonuçları nelerdir?

Bab-ı Ali Baskını'nın sonuçları arasında şunlar sayılabilir:

1- Osmanlı Devleti'nde siyasi istikrarsızlık ve kaos arttı.

2- İttihat ve Terakki Partisi ülke yönetimini ele geçirdi ve baskıyı arttıran totaliter bir rejim kurdu.

3- Balkan Savaşı devam etti ve Osmanlı Devleti daha fazla toprak kaybetti (I. Balkan Savaşı 30 Mayıs 1913'e kadar sürmüştür).

4- Osmanlı Devleti'nin uluslararası itibarı zedelendi ve Avrupa devletleriyle ilişkiler bozuldu.

5- Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girilmesine zemin hazırlandı.


0 yorumlar:

Yorum Gönder