4 Ekim 2024 Cuma

İsrail'in Lübnan'ı işgali (1982)

İsrail'in Lübnan'a yönelik işgali Haziran 1982'de başlasa da, planlamalar, Lübnan'daki Hristiyan Falanjistlerle olan koordinasyon, hazırlık bir yıl öncesine dayanmaktadır.

Ancak işgali tetikleyen olay, Ebu Nidal ismindeki örgütün, İsrail'in Birleşik Krallık Büyükelçisi olan Sholomo/Şlomo Argov'u 3 Haziran 1982'de başından vurması sonrası yaşandı. Şlomo saldırıda ölmese bile çok ağır bir yara aldı.

Saldırganlar Ebu Nidal'in üyesiydi. Saldırganlar arasında Irak istihbaratından bir albay da bulunmaktaydı. Saldırıyı Irak istihbaratının tertiplediği aleni ortadaydı.

Keza Ebu Nidal FKÖ'ye düşman olan bir örgüttü. Hatta Ebu Nidal, FKÖ tarafından gıyaben idama mahkum edilmişti.

Irak'ın bu planlamadan amacı, İsrail'in buna karşılık Lübnan'a bir harekette bulunması, ve böylece Baasçılıkta kendisinin rakibi olan Suriye'nin Lübnan'da zayıflatılmasıydı.

Tüm bu hakikatlere rağmen faaliyet FKÖ'nün üzerine yıkıldı ve Lübnan'a karşı İsrail "işgal hareketi" başlattı. "Maksadım" dediği şeyse "FKÖ'yü Lübnan'dan atmak"tı.

Marunilerle ittifak yaptı. Geriye kalanlarla savaştı.

FKÖ Haziran 1982'de genel merkezini Trablus'a taşıdı.

İşgalin ardından Lübnan'da Maruni "Beşir Cümeyyil" liderliğinde İsrail yanlısı hükümet kurdurdu. Ancak bu hükümet devrildi.

0 yorumlar:

Yorum Gönder