4 Ekim 2024 Cuma

Sabra ve Şatilla Katliamı - 16 Eylül 1982

16 Eylül 1982'de Hristiyan Falanjistler Filistinlilerin meskun bulunduğu Sabra ve Şatilla adındaki iki kampa baskın düzenlediler ve 3 binin üzerinde kadın, çocuk, sivili katlettiler.

İsrail ordusu Filistinlilerin kaçışını engellemek için kampın etrafını kuşatma altında tuttu. Saldırıyı Şaron yönetti.

İsrail'in Lübnan'ı işgalinden bir gün sonra yaşandı bu olay. Şaron, bu kamplarda 2 bin FKÖ üyesinin bulunduğunu ilan ediyor daha harekattan önce.

Bu saldırının ardından hiç kimse yargılanmadı.

16 Aralık 1982'de bu saldırıyı BM "Soykırım" olarak tanıdı.

Hristiyan Falanjistlerin saldırıdaki bahanesi ise, Ketaib Partisi lideri Beşir Cemayel'in CB seçilmesinden sonra suikastla öldürülmesiydi.

İsrail'in kamuoyu baskısı üzerine "katliamı soruşturmak" üzerine kurduğu komisyon Ariel Şaron'u "katliamın sorumlularından" birisi olarak gösterdi. Şaron Savunma Bakanlığı'ndan istifa etmek durumunda kaldı.

İsrail ajanı Saad Haddad da saldırıganlar arasında.

Mossad'ın faş olmuş (Haaretz tarafından) birtakım gizli belgelerinde bu olayla alakalı belgeler basına yansıdı. Buna göre 1982 işgalinden 1 yıl önce Falanjistlerle "koordinasyon içerisinde strateji oluşturuyorlar."

Dünya kadar silah, teçhizat veriyorlar Falanjistlere. Mossad belgelerinde "İsteiğimiz ne varsa, bunu yapabilecek Lübnanlılar var" ifadeleri geçiyor.

Saldırıdan sağ kalan 23 kişi Şaron'a, insanlık suçu işlediği gerekçesiyle Belçika'da dava açtı. Ancak ABD ve İsrail'in baskısıyla Belçika yasa değişikliğine giderek "davayı düşürdü."

Davanın düşmesinden önce Falanjist lider ve harekete dahil olanlardan birisi olan Eli Hubeyka, Şaron'un aleyhinde "şahitlik" yapacağını ilan etmesinden birkaç gün sonra suikastla öldürülmüştü.

0 yorumlar:

Yorum Gönder