4 Ekim 2024 Cuma

Refik el-Hariri

1944'te doğuyor. Lübnan'lı. Sayda'da doğuyor. Sayda'da "Sünni" nüfus ağırlıkta. Fakir bir ailenin çocuğu. Beyrut'ta işletme okuyor.

1965'te Neda Bustani adlı bir kadınla evleniyor. Sonra boşanıyor. 1976'da Filistin asıllı bir Ürdünlü kadın olan Nazik Avde ile evleniyor.

Suudi Arabistan'a gidiyor. Öğretmenlik falan yapıyor. Sonra ticarete giriyor. 1969'da Oger isimli şirket alıyor. Onu da sonradan "Suudi Oger" yapıyor.

Kraliyet ailesinin takidirin kazanınca baya ihale buna veriliyor. 1978'de Suudi vatandaşı da oluyor. Birçok işe giriyor. Çok zengin oluyor. Medya Patronu oluyor.

Suudilerin himayesinde düzenlenen 1988 tarihli Taif Antlaşması'nın finansörlüğünü yapıyor. Antlaşmadan sonra Lübnan İç Savaşı çıkıyor.

1992'de, 48 yaşındayken Lübnan Başbakanı oluyor. İyi çalışmalar yürütüyor. 1998'de ise Suriye ve müttefiklerinin baskısıyla Başbakanlıktan istifa ediyor.

2 yıl kötü bir yönetim sürecinin ardından 2000'de daha da güçlenerek Başbakan oluyor.

2004'te Devlet Başkanı Emil Lahud ile aralarında çıkan ihtilaflar yüzünden istifa ediyor. Kasım 2004'te yeniden başbakanlıktan istifa ediyor. Seçim kampanyası ise Suriye güçlerinin Lübnan'dan çıkması üzerineydi. Mayıs 2005 seçimlerine hazırlanıyor.

Emil Lahud Suriye çizgisinden siyaset yapan birisi.

14 Şubat 2005'te de suikastla öldürülüyor Refik el-Hariri. Patlama neticesinde 21 kişi daha ölüyor. Öldüğü gün resmi tatil ilan ediliyor.

Ölümünün ardından Suriye karşıtı kitlesel protestolar meydana geliyor. Bu protestolar neticesinde Suriye Lübnan'daki işgaline son vermek mecburiyetinde kalıyor (Sedir Devrimi).

Ölümünden mesul tutulan kişi de "Selim Cemil Ayyaş" adında birisi.

2020'de mahkeme hakkında karar veriyor. Müebbed hapis cezası alıyor. Kişi aynı zamanda Hizbullah örgütü üyesi.

0 yorumlar:

Yorum Gönder