14 Eylül 2023 Perşembe

Jane Grey: İngiltere'nin Dokuz Günlük Kraliçesi

Jane Grey, İngiltere tarihinin en kısa süreli kraliçelerinden biridir. Sadece 9 gün boyunca tahtta kalmıştır. Bu yüzden "Dokuz Günlük Kraliçe" olarak da bilinir. 

Jane Grey, 1536 veya 1537 yılında doğdu. VIII. Henry'nin kardeşi olan Fransa Kraliçesi Mary Tudor'un torunu, Lady Frances Brandon ve Suffolk Dükü Henry Grey'in en büyük kızıydı. Jane, çok zeki ve eğitimli bir genç kızdı. Latince, Yunanca, Fransızca ve İtalyanca biliyordu. Ayrıca Protestan bir inanca da sahipti. 

Jane'in hayatı, VI. Edward'ın ölümüyle değişti. Edward, Jane'in kuzeniydi ve Protestan bir kraldı. Tahtın asıl varisi Edward'ın kardeşi Mary idi. Ama Mary Katolikti ve Edward onun tahta geçmesini istemiyordu. Bu yüzden Jane'i veliaht olarak ilan etti. 

Jane 10 Temmuz 1553'te kraliçe ilan edildi. Ama halk Mary'yi destekliyordu. Mary, ordusunu toplayarak Londra'ya yürüdü. Jane'in destekçileri Mary'ye teslim oldu. Jane, 19 Temmuz'da tahttan indirildi ve Londra Kulesi'ne hapsedildi. 

Jane, vatana ihanet suçundan idam cezasına çarptırıldı. Ama Mary onu affetmeyi düşünüyordu. Fakat 1554'te Protestanlar bir isyan başlattılar ve Jane'i tekrar tahta çıkarmak istediler. Bu isyan da başarısız oldu ve Mary, Jane'i idam ettirmeye karar verdi. 

Jane, 12 Şubat 1554'te 16 yaşında iken Londra Kulesi'nde başı kesilerek idam edildi. Eşi Guilford Dudley de aynı gün idam edildi. Jane'in son sözleri şöyleydi: "Tanrım, ruhumu senin ellerine teslim ediyorum!" 

Jane'in trajik öyküsü tarihe ve sanata ilham verdi. Fransız ressam Paul Delaroche, Jane'in idamını konu alan ünlü bir tablo yaptı. Tablo, Jane'in gözleri bağlı ve dizlerinin üzerinde celladını beklerken ki dramatik halini gösteriyor. 

0 yorumlar:

Yorum Gönder