14 Eylül 2023 Perşembe

Somerset Dükü Edward Seymour Kimdir?

Somerset Dükü Edward Seymour, İngiltere'nin 1547-1549 yılları arasında Lord Koruyucu olarak görev yapan ve Kral VI. Edward'ın amcası olan bir asilzade ve siyasetçidir. Ayrıca Edward Semel olarak da bilinir. VIII. Henry'nin üçüncü eşi ve VI. Edward'ın annesi olan Jane Seymour'un ağabeyidir.

Edward Seymour, Jane Seymour'un 1536 yılında VIII. Henry ile evlenmesinden sonra kralın gözdesi haline geldi. 1537 yılında Hertford Kontu oldu ve 1542 yılında Lord Yüksek Amirali olarak atandı. İskoçya'ya karşı yapılan savaşlarda başarılar kazandı ve 1544 yılında Edinburgh'u yağmaladı. Bir yıl sonra da Boulogne'da Fransızlara karşı parlak bir zafer elde etti.

VIII. Henry'nin 1547 yılında ölümünden sonra, Hertford, kralın belirlediği naip heyeti tarafından dokuz yaşındaki Kral Edward için Lord Koruyucu olarak seçildi. Kısa süre sonra Somerset Dükü oldu ve İngiltere'yi iki buçuk yıl boyunca adeta kral gibi yönetti. En büyük rakibi Warwick kontu John Dudley idi.

Somerset, İskoçya'yı gönüllü bir şekilde İngiltere ile birleşmeye ikna etmeye çalıştı, ancak başarısız oldu. İskoçları reddetmesi üzerine, Somerset, İskoçya'yı işgal ederek Pinkie Savaşı'nda (10 Eylül 1547) onları yenilgiye uğrattı. Ancak bu hamlesi, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da bozdu.

İçişlerinde ise Somerset, İngiltere'deki Protestan Reformasyonu'nu pekiştirmek için ılımlı adımlar attı. VIII. Henry'nin kilisenin başkanlığına saldırmayı vatana ihanet sayan sapkınlık yasalarını kaldırdı. Somerset tarafından uygulanan ilk Ortak Dua Kitabı (1549), Roma Katolikliği ile Protestanlığı uzlaştırıcı bir yaklaşım ortaya koydu. Buna rağmen bu ve benzeri ılımlı önlemler, batı İngiltere'de Katolik ayaklanmalarına (1549) neden oldu.

Pahalı savaşlar ve ekonomideki kötü yönetim nedeniyle devlet iflasın eşiğine geldi ve Somerset'in hükümeti zayıfladı. Ekim 1549'da Somerset, Warwick kontu John Dudley ve bir grup gizli danışman tarafından iktidardan uzaklaştırıldı ve Londra Kulesi'ne hapsedildi.

Somerset, Dudley ile uzlaşarak serbest bırakıldı ve tekrar naip heyetine katıldı ancak Dudley'nin planlarını bozmaya çalıştığı gerekçesiyle yeniden tutuklandı ve idam edildi (22 Ocak 1552).

Somerset Dükü Edward Seymour, kişisel nitelikleri ve amaçları nedeniyle takdir edilse de, siyasi beceriksizliği nedeniyle yürttüğü politikalarının başarısız olduğu genel olarak kabul edilir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder