14 Eylül 2023 Perşembe

John Dudley (Northumberland Dükü) Kimdir?

Northumberland Dükü John Dudley, İngiltere tarihinin en ilginç ve tartışmalı kişiliklerinden birisidir. 1504 yılında Londra'da doğan Dudley, VII. Henry'nin bakanlarından Edmund Dudley'nin oğludur. Babası, VIII. Henry tarafından 1510 yılında idam edilince John Dudley, Sir Edward Guildford'un himayesine girmiş ve onun kızı Jane ile evlenmiştir. 13 çocukları olan Dudley, denizcilik ve keşiflere ilgi duymuş, 1537-1547 yılları arasında İngiltere Deniz Kuvvetleri'nin başında bulunmuştur. Ayrıca Fransa ve İskoçya'ya karşı yapılan savaşlarda da önemli rol oynamıştır.

Dudley, dini reform yanlısı bir siyasetçi olarak da tanınmaktadır. VIII. Henry'nin 1547 yılında ölümünden sonra tahta çıkan küçük oğlu VI. Edward'ın naip heyetinde yer almıştır. Edward'ın dayısı Somerset Kontu Edward Seymour'un naip olarak ülkeyi yönetmesine karşı çıkan Dudley, 1549 yılında onu devirmeyi başarmıştır. 1550 yılında Warwick Kontu, 1551 yılında da Northumberland Dükü unvanlarını almıştır. 1552 yılında ise Somerset Kontu'nu vatan hainliği suçlamasıyla idam ettirmiştir.

Dudley'nin en büyük hayali, VI. Edward'ın ölümünden sonra İngiltere tahtına gelinini Leydi Jane Grey'i oturtmaktı. Leydi Jane Grey, VIII. Henry'nin kız kardeşi Mary Tudor'un torunu ve Protestan bir prensesti. Dudley, oğlu Guilford Dudley'yi Leydi Jane Grey ile evlendirerek onu tahtın varisi yapmaya çalışmıştı. 

VI. Edward'ın 1553 yılında veremden ölmesi üzerine, Dudley onun ölümünü gizlemiş ve Leydi Jane Grey'i kraliçe ilan etmiştir.

Ancak bu planı başarısız olmuştur. Çünkü İngiliz soyluları ve halk, VIII. Henry'nin büyük kızı I. Mary'i desteklemişlerdir. I. Mary Katolik bir kraliçe olmasına rağmen halkın sevgisini kazanmıştır. Süreç içerisinde John Dudley'nin yandaşları da onu terk etmiştir. Dudley, 20 Temmuz 1553 tarihinde I. Mary'nin ordusuna teslim olmuştur. Bir ay sonra da vatan hainliğinden idam edilmiştir. İlerleyen süreçte oğlu ve gelini de aynı akıbeti paylaşmışlardır.

Northumberland Dükü John Dudley, hem askeri hem de siyasi bir deha olarak kabul edilir. Ancak hırsları ve entrikaları yüzünden tarihe kara bir leke olarak geçmiştir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder