14 Eylül 2023 Perşembe

Guilford Dudley Kimdir?

Guilford Dudley, İngiltere tarihinin en kısa süreli kraliçesi olarak bilinen Jane Grey'in eşidir. 1535 yılında doğan Guilford, Northumberland Dükü John Dudley ve Jane Dudley'nin oğludur. Lord Robert Dudley'nin kardeşidir.  

Guilford humanist bir eğitim almış ve 1553 yılında 16 yaşındaki Jane Grey ile evlenmiştir. Jane Grey, Kral VII. Henry'nin torunlarından biri olup, Kral VI. Edward'ın vasiyetine göre tahta geçmesi gereken kişiydi. 

Guilford'un babası John Dudley, VI. Edward'ın ölümünden kısa bir süre önce Jane Grey'i tahta çıkarmak için bir komplo düzenlemiş ve Guilford'u da kral vekili ilan etmiştir. Ancak bu plan başarısız olmuş ve Jane Grey ile Guilford sadece 9 gün tahtta kalabilmiştir. 

10 Temmuz 1553'te tahta çıkan Jane Grey ve Guilford, 19 Temmuz 1553'te Katoliklerin desteğiyle Mary Tudor tarafından tahttan indirilmiştir. Mary Tudor, VIII. Henry'nin kızı olup, Jane Grey'den önce tahta geçme hakkına sahipti. 

Jane Grey ve Guilford, Londra Kulesi'ne hapsedilmiş ve yüksek ihanet suçundan idama mahkum edilmiştir. Kraliçe I. Mary ise onların hayatlarını bağışlamaya meyilliydi, ancak Thomas Wyatt'ın isyanı Mary'nin İspanya Kralı Philip ile evlenme planlarını bozmuş ve genç çiftin idam edilmesine neden olmuştur. Bu kararsa kamuoyunda çok sert eleştirilmiştir.

Guilford Dudley, 12 Şubat 1554 tarihinde karısından önce idam edilmiştir. Karısı Jane Grey ise aynı gün daha sonra idam edilmiştir. Guilford'un cesedi Londra'daki St. Peter ad Vincula kilisesine gömülmüştür.  

Guilford Dudley, İngiltere tarihinin en trajik figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Babasının siyasi oyunları yüzünden genç yaşta hayatını kaybetmiştir. Karısı Jane Grey ile mutlu bir evlilik sürdürmediği de söylenmektedir. Bazı kaynaklara göreyse Guilford, şımarık, kibirli ve oldukça yakışıklı birisiydi.

0 yorumlar:

Yorum Gönder