22 Eylül 2023 Cuma

Tokatlıyan Oteli Nedir? Nasıl Tahrip Olmuş ve Nasıl Yanmıştır?

Tokatlıyan Oteli, İstanbul'un Beyoğlu semtinde İstiklal Caddesi üzerinde konumlanmış tarihi bir oteldir. Ayrıca Tarabya'da da yazlık bir şubesi bulunmaktadır.

Otel, 1892 yılında Şark Tiyatrosu'nun yangını sonrasında bu alana inşa edilmiştir. Restoran bölümü 1 Ocak 1895 tarihinde hizmete girmiş, otel bölümü ise 1909 yılında faaliyete geçmiştir. Bu dönemde, İstanbul'un Pera Palas'tan sonra en büyük oteli olarak hizmet vermiştir. Günümüzde ise iş hanı olarak kullanılmaktadır ve yapının mülkiyeti Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne aittir.

Otelin 1914 yılında açılan Tarabya şubesi, Boğaz'ın en gösterişli yapılarından birisi olarak bilinmekteydi. Otelin kurucusu ise Ermeni kökenli Mıgırdiç Tokatlıyan'dır ve işletmeyi 1919 yılında Sırp asıllı damadı Medovitch'e devretmiştir. Daha sonra bir Türk tarafından satın alınarak ismi "Konak" olarak değiştirilmiştir. Tokatlıyan Oteli geniş ve yüksek tavanlı salonları ile öne çıkmış; ayrıca kendine özgü armasıyla da tanınmış bir otel olmuştur.

Ancak zamanla otel içi harap bir hale gelmiş ve bir zaman sonra da kilise tarafından tahliye edilmiştir. 1950'lerde ise iş hanına dönüştürülmek üzere bina tahrip edilmiştir. Ancak 1954 yılında yaşanan bir yangın sonucunda bina tamamen yanarak yıkılmış ve yerine Büyük Tarabya Oteli inşa edilmiştir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder