19 Eylül 2023 Salı

Yunan Mitolojisinde Cehennem: Tartaros

Tartaros, hem bir tanrı hem de yeraltında bulunan bir yerin adıdır. Kaos (Khaos), Gaea ve Uranüs'ün kardeşi olarak doğmuştur. İlkel bir kuvvet olan Tartaros, zamanla yeraltı dünyasının en derin ve karanlık bölgesi haline gelmiştir, bu şekilde anılmıştır. Burası, Olimpos Tanrılarının hükümlerine karşı gelenlerin cezalandırıldığı bir cehennemdir.

Tartaros'un en ünlü sakinleri arasında Titanlar, Typhon, Ekhidna ve onların yavruları sayılabilir. Titanlar, Zeus'un babası Kronos'un liderliğinde Olimpos Tanrılarına karşı savaşmış, ancak yenilmişlerdir. Zeus, onları Tartaros'a hapsetmiş ve üzerlerine yüz kollu devler olan Hekatonkheirleri bekçi olarak koymuştur. Typhon ise Gaea ve Tartaros'un oğlu olan korkunç bir canavardır. Zeus ile yaptığı mücadelede yenilince Etna Dağı'nın altına gömülmüştür. Ekhidna (Ehidna) ise yarı kadın yarı yılan olan bir yaratıktır. Tartaros ile evlenerek Kerberos, Hidra, Sfenks gibi pek çok canavarın annesi olmuştur.

Tartaros'a giden ruhlar, önce üç yargıç tarafından sınanırlar. Bunlar Aeakos, Minos ve Rhadamanthys'dir (Radamanthis). Onlar, ruhların iyi mi kötü mü olduğuna karar verirler. İyi ruhlar Elizyon'a giderken, kötü ruhlar Tartaros'a gönderilirler. Tartaros'ta ruhları bekleyen pek çok işkence vardır. Örneğin Sisifos kaya ile dik bir tepeye çıkana kadar sonsuza dek aynı kayayı yuvarlamak zorundadır. Tantalos ise açlık ve susuzluk çekerken meyvelerden ve sudan mahrum bırakılır. İksion ise ateşli bir tekerleğe bağlanarak döndürülür.

0 yorumlar:

Yorum Gönder