25 Ekim 2023 Çarşamba

İsrail'in İlk Kadın Başbakanı: Golda Meir kimdir?

Golda Meir, İsrail Devleti'nin kurucularından ve yine İsrail'in ilk kadın başbakanı olan önemli bir siyasetçi ve devlet kadınıydı. Bu yazıda Golda Meir'in hayatını ve kariyerini ele alacağız.

Golda Meir, 3 Mayıs 1898'de Kiev'de Yahudi bir ailede doğdu. Asıl adı Golda Mabovitch'ti. Annesi Blume Neiditch, babası Moshe Mabovitch'ti. Sheyna ve Tzipke adında iki kız kardeşi vardı. Babası, 1903'te çalışmak için New York'a gitti ve 1906'da ailesini de ABD'ye getirdi. Golda Meir, Milwaukee'de büyüdü ve Wisconsin-Milwaukee Üniversitesi'nde eğitim gördü. Öğretmen olarak mezun oldu ve 1917'de Morris Myerson ile evlendi.

Golda Meir, gençliğinde Siyonist harekete katıldı ve Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasını savundu. 1921'de eşi ve kız kardeşiyle birlikte Filistin'e göç etti ve Merhavya Kibbutz'unda yaşamaya başladı. Burada tarım işleriyle uğraştı ve iki çocuğu oldu. Golda Meir, 1928'de Emekçi Kadınlar Konseyi'nin idari sekreteri seçildi ve bu görevi için 1932-1934 yılları arasında ABD'ye gitti.

Golda Meir, 1934'te Filistin'e döndüğünde işçi hareketi içinde ve kadın örgütlerinde etkin bir rol oynamaya başladı. 1946'da Yahudi Ajansı'nın siyasi departmanının başına geçti ve İngiliz mandasıyla mücadele etti. 1948'de İsrail'in bağımsızlık bildirgesini imzalayanlar arasında yer aldı ve ABD'ye büyükelçi olarak atandı.

Golda Meir, 1949'da milletvekili seçilerek parlamentoya girdi ve Çalışma Bakanlığı'na getirildi. Bu görevi sırasında İsrail'in sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulundu. 1956'da Dışişleri Bakanlığı'na atandı ve soyadını "aydınlatmak" anlamına gelen "Meir" olarak değiştirdi. Bu görevi sırasında İsrail'in uluslararası ilişkilerini güçlendirdi ve Arap ülkeleriyle daha sağlıklı ilişkiler kurulmasını sağlamaya çalıştı.

Golda Meir, 1966'da Mapai Partisi'nin genel sekreterliğine seçildi ve 1967'de İsrail İşçi Partisi'nin kurulmasında önemli rol oynadı. 1969'da Başbakan Levi Eshkol'un ölümünün ardından başbakan seçildi. Golda Meir, İsrail'in dördüncü başbakanı oldu ve dünyanın üçüncü kadın başbakanı olarak tarihe geçti.

Golda Meir, başbakanlığı sırasında İsrail'i zorlu bir dönemden geçirdi. 1973'te Arap ülkeleriyle girdiği Yom Kippur Savaşı'nı kazandı ancak ağır kayıplar verdi. Golda Meir savaş sonrasında eleştirilere maruz kaldı ve hususi hayatında da türlü sağlık sorunları yaşadı. 1974'te başbakanlıktan istifa etti ve siyasetten çekildi.

Golda Meir, 8 Aralık 1978'de lenfoma nedeniyle Kudüs'te hayatını kaybetti. İsrail'in kuruluşundan ve gelişmesinden büyük pay sahibi olan Golda Meir, "Demir Leydi" olarak anıldı ve Yahudi halkının büyükannesi olarak tasvir edildi. Golda Meir, İsrail tarihinin ve dünya siyasetinin en etkili kadın liderlerinden biri olarak hatırlanmaktadır.

0 yorumlar:

Yorum Gönder