1 Kasım 2023 Çarşamba

Barack Obama'nın ABD Vatandaşı Olmadığı Hakkında Yürütülen Komplo Teorileri: Birther Hareketi

Barack Obama'nın 2008'deki başkanlık kampanyası sırasında, başkanlığı boyunca ve sonrasında, Obama'nın doğum yerini, dini inancını ve vatandaşlığını sorgulayan bireyler hakkında geniş çaplı haberler yapıldı. Bu konu hakkında yapılan tüm bu sorgular ve mücadeleler ise bugün "birther hareketi" olarak biliniyor ve medyada da yaygın olarak bu isimle anılıyor. Bu hareket, Obama'nın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmaya uygun olmadığını, çünkü anayasanın ikinci maddesinin gerektirdiği şekilde doğuştan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmadığını iddia etti. Araştırmalar bu tür komplo teorilerinin en çok Cumhuriyetçiler tarafından benimsendiğini ortaya koymuştur.

Teoriler Obama'nın yayınlanan doğum belgesinin sahte olduğunu, gerçek doğum yerinin Hawaii değil Kenya olduğunu iddia ediyordu. Diğer teoriler ise Obama'nın çocukluğunda Endonezya vatandaşı olduğunu ve böylece ABD vatandaşlığını kaybettiğini iddia ediyordu. Bazıları da Obama'nın doğuştan ABD vatandaşı olmadığını, çünkü çifte vatandaş (İngiliz ve Amerikan) olarak doğduğunu iddia etmekteydi. Bazı siyasi yorumcular bu çeşitli iddiaları Obama'nın ABD'nin ilk Afro-Amerikan başkanı olmasına karşı ırkçı bir tepki olarak nitelendirmektedir.

Bu iddialar daha sonra Obama'nın yerine başkan olacak olan işadamı ve televizyoncu Donald Trump'ın da aralarında bulunduğu uç teorisyenler tarafından desteklenmiştir. Bazı teorisyenler, Obama'nın göreve uygun olmadığına dair mahkeme kararları alınmasını ya da bu uygunsuzluğu desteklediğini iddia ettikleri çeşitli belgelere erişim izni verilmesini talep etti; ancak bu çabaların hiçbirisi kabul görmedi. Özellikle Cumhuriyetçi Parti bulunan bazı siyasi muhalifler Obama'nın vatandaşlığına şüpheyle yaklaşmış ya da bunu kabul etmek istememiş; bazıları da başkan adaylarının uygunluk belgesi sunmasını zorunlu kılacak yasa önerilerinde bulunmuştur.

Obama'nın seçim öncesi, 2008 yılında resmi Hawaii doğum belgesini yayınlamasına, Hawaii Sağlık Bakanlığı'nın bu belgeyi orijinal belgelere dayanarak onaylamasına, Nisan 2011'de Obama'nın orijinal Canlı Doğum Sertifikasının (veya uzun formlu doğum sertifikasının) onaylı bir kopyasının yayınlanmasına ve Hawaii gazetelerinde yayınlanan eşzamanlı doğum ilanlarına rağmen teoriler devam etti. 2010 yılında yapılan anketler (Nisan 2011'deki açıklamadan önce) yetişkin Amerikalıların en az %25'inin Obama'nın ABD'de doğduğundan şüphe duyduğunu ortaya koyarken, Mayıs 2011'de Gallup tarafından yapılan bir anket bu oranın Amerikalı yetişkinlerin %13'üne (Cumhuriyetçilerin %23'üne) düştüğünü ortaya koymaktaydı. Orandaki bu düşüş, Obama'nın Nisan 2011'de açıkladığı doğum sertifikasına bağlanmıştır.

0 yorumlar:

Yorum Gönder