1 Kasım 2023 Çarşamba

Keops Gemisi'nin Kaşifi: Kamal el-Mallakh kimdir?

Kamal el-Mallakh, 1954 yılında Kral Keops (Khufu) Gemisini keşfeden Mısırlı eski eser müfettişleri arasında yer alan ünlü bir Mısırlı arkeologdu.

Yaşamı

El Mallakh 26 Ekim 1918'de Yukarı Mısırlı Kıpti bir Hıristiyan Ortodoks ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve 29 Ekim 1987'de ölmüştür.

1943'te Güzel Sanatlar Okulu'ndan Mimarlık derecesiyle mezun oldu ve ardından Kahire Üniversitesi'nden Mısırbilim alanında yüksek lisans derecesi aldı. 1954'te El Mallakh, Kahire'nin batı eteklerinde Büyük Giza Piramitleri'nin hemen güneyinde iki çukur keşfetti ve Antik Mısır Krallığı'nın en eski ahşap kalıntısı olan Keops'un ilk gemisini buldu.

El Mallakh Keops Gemisinin bulunduğu çukurun yakınında başka bir geminin daha bulunduğunu ileri sürmüştür. Onun teorisine göre bu iki kayık Keops'un ruhunu, biri gündüz diğeri gece olmak üzere göklerde sürekli bir daire çizecek şekilde taşıyordu. Diğer arkeologlar bu çukuru inkar etti ancak Amerikan National Geographic topluluğu bu çukurda gerçekten de bir tekne olduğunu keşfetti. Kamal 14 yıl boyunca Giza bölgesinde çalışmış ve burada Keops Gemisini keşfetmiştir.

Daha sonraki yaşamında Al-Ahram gazetesinde gazeteci olarak çalışırken Kahire Uluslararası Film Festivali'nin kurucularından birisi olmuştur.

0 yorumlar:

Yorum Gönder