8 Kasım 2023 Çarşamba

Louis Marschalko kimdir?

Louis Marschalko (Macarca: Lajos Marschalkó; Hajdúböszörmény, 11 Eylül 1903 - Münih, 20 Mayıs 1968) Macar yazar, şair ve gazeteciydi.

Ailesi

Louis Marschalko 11 Eylül 1903'te Hajdúböszörmény'de doğdu. Babası, Hajdúböszörmény'deki lisede matematik ve fizik öğretmenliği yapan Gusztáv Marschalkó'ydu. Birinci Dünya Savaşı'nda orduya katıldı ve karnından vurularak öldü. Annesi Ágnes Galánffy, 1936'da Budapeşte'ye taşınan bir besteci ve piyanistti, o da Haziran 1960'ta burada öldü.

Erken kariyer

Kariyerine ırkçı, sağcı ve aşırı sağcı gazetelerde (Fehér Újság, Magyar Jövő) çalışarak başladı. Daha sonra Hajdúföld'ün çalışanı oldu ve 1934'ten itibaren Debreceni Újság'ın sorumlu editörlüğünü yaptı. Ayrıca başkentte neşriyat yapan gazetelerde romanlar yayınladı ve 1939-1944 yılları arasında aşırı sağcı Függetlenség gazetesine yazılar yazdı.

Savaş Sonrası

Dünya Savaşı'ndan sonra 1945 yılında Almanya'ya kaçtı. Giderek komünistlerin etkisi altına giren Macar yetkililer 1947'de savaş suçlusu olarak iadesi için Müttefik Kontrol Komisyonu'na başvurdu. Bu başvurular ise müttefikler tarafından "asılsız" ve üzerinde durmayı gerektirecek bir mesele olmadığı gerekçesi ile umursanmadı. 

Marschalko radikal bir antisemitist (ve 1945'ten sonra Holokost inkârcısı) olmasına rağmen, herhangi bir parti veya örgüte üye değildi. Yine de Halk Mahkemesi onu gıyabında idama mahkûm etti. 

Almanya'dayken Münih'te bir fabrikada beden işçisi olarak çalıştı. Gündüzleri işçilik yaptığı gibi geceleri de makaleler ve kitaplar yazıyordu. 

Eylül 1951'den Aralık 1954'e kadar Zoltán Csűrös ve R. Kálmán Ráttkay'ın editörlüğünü yaptığı Új Magyarság gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 1960-1962 yılları arasında Montreal'de (Kanada'da bir şehir) yayınlanan Összetartás gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. 

1955'ten itibaren Új Magyar Jövő gazetesinin yardımcı editörlüğünü yaptı. 1954'ten itibaren József Süli tarafından kurulan Londra gazetesi Hídfő'nün editörlüğünü ve 1960'tan ölümüne kadar da genel yayın yönetmenliğini yaptı.

Çalışmaları nedeniyle 1954 yılında József Nyírő Ödülü'ne layık görüldü.

Bazı makalelerini Lajos Mátray adıyla yazdı ve bunlar Güney Amerika Macar Gazetesi, Güney Amerika Macar Dergisi, Macar Haftası ve Hungária gibi çeşitli göçmen gazeteleri tarafından yayınlandı.

1960 yılında, Trianon Antlaşması üzerine literatürün önde gelen eserlerinden biri olan Hídfő Trianon Almanac'ın editörlüğünü yaptı.

Münih'te 20 Mayıs 1968'de öldü.

Mezar taşında şu yazmaktadır:

"Tanrı, vatan ve özgürlük için - ölenceye kadar."

0 yorumlar:

Yorum Gönder