3 Kasım 2023 Cuma

Yemen'de Husi Darbesi (2014 - 2015)

Yemen'de Husi Darbesi, Eylül 2014'te başlayarak Ocak 2015'e kadar süren, başkent Sana'da hükümetin ve cumhurbaşkanının Husiler tarafından istifa etmek zorunda bırakılmasıyla sonuçlanan bir dizi çatışmayı ifade eder.

Yemen de Arap Baharı'nın etkilerini yaşayan ülkelerden birisiydi. 1990 yılından beri ülkede iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Arap Baharı'nın etkisiyle ülkede gelişen ayaklanmalardan dolayı istifa etmek zorunda kaldı ve Suudi Arabistan'a sığındı.

2012 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde muhalefet partileri olan Ortak Görüş Partileri ve iktidardaki Genel Halk Kongresi, Abdrabbuh Mansur al-Hadi'nin seçimlere tek aday olarak katılması konusunda anlaşmışlardı. Seçimler sonucunda al-Hadi, %99.8 oy alarak Yemen'in ikinci cumhurbaşkanı oldu. Ancak bu seçimlere kuzeydeki Şii Husi Hareketi ve güneydeki ayrılıkçı Sünni Güney Hareketi katılmadı ve seçim sonuçları eleştirildi. Bunun en önemli sebebiyse Cumhurbaşkanlığı seçimine tek bir adayla girilmiş olması ve bununla birlikte al-Hadi'nin, Ali Abdullah Salih'in yardımcısı olmasından dolayı devrimin pasifize edilerek etkisinin ortadan kaldırmak istenmesiydi.

Devrim öncesi rejimin etkisini korumaya devam etmesi, ülkenin kuzeyindeki Husi Hareketi ile güneydeki ayrılıkçı faaliyetlerin gerilimlerini arttıran bir unsur oldu. 2014 yılına gelindiğinde ise Husiler, 18 Ağustos'ta hükümetin petrol fiyatlarını artırmasının ardından yoğun protestolara başladılar. Hükümet güçlerinin protestoculara karşı silahlı sert müdahalesi, ülkeyi yeni bir iç savaş durumuna soktu.

Tüm bunlar üzerine Husiler, kuzeyden ülkenin merkezine doğru ilerleyerek 19 Eylül'de başkent Sana'ya saldırdılar. 21 Eylül'de şehir içlerine girmeye başladılar ve stratejik noktaları ele geçirdiler. Bu durum, Başbakan Muhammed Basendva'nın istifasına yol açtı. 22 Eylül'de de şehirde şiddetli çatışmalar yaşandı.

13 Ekim'de Husiler, anlaşma sonucu Halid Mahfuz Baha'yı Başbakan olarak atadılar. Ancak 19 Ocak 2015 Husiler başbakanlık binasını kuşattılar. Çatışmalar yaşandı ve ertesi gün Husiler cumhurbaşkanlığı sarayını kuşattılar. Bu süreçte hem Başbakan, hem de Cumhurbaşkanı, Husilerin istifa etmeleri için oluşturdukları baskı neticesinde 22 Ocak'ta istifa ettiler.

0 yorumlar:

Yorum Gönder