23 Mayıs 2024 Perşembe

Karl Wilhelm Jerusalem kimdir?

Karl Wilhelm Jerusalem (21 Mart 1747 - 30 Ekim 1772) Alman bir avukattı. Wetzlar'daki intiharı Goethe'nin Genç Werther'in Acıları adlı eserine ilham kaynağı olmuştur.

Hayatı

Wolfenbüttel'de Lutherci doğal teolog Johann Friedrich Wilhelm Jerusalem'in oğlu olarak dünyaya geldi. 

Johann Wolfgang von Goethe ile tanıştığı ancak sevmediği Leipzig Üniversitesi'ne gitti. Daha sonra Brunswick-Wolfenbüttel Prensliği'nde elçilik sekreteri oldu. Wetzlar'daki Reichskammergericht'te hukuk eğitimi aldı ve burada Goethe ve Johann Christian Kestner ile tekrar tanıştı.

Orta sınıftan gelmesi, soylular tarafından saygı görmemesi ve üstleriyle sık sık çatışması anlamına geliyordu.

Frankfurt'taki Goethe gibi o da günlük hukuk işlerinde çok az ya da hiç iş tatmini bulamıyordu. Bir de bunlar yetmezmiş gibi Jerusalem, Pfalz elçilik sekreteriyle nişanlı olan Kontes Elisabeth Herd'e aşık oldu. 

Kalbi kırık bir şekilde, 29 Ekim 1772'de Wetzlar'daki 5 Schillerplatz'da (şimdi Jerusalemhaus adında bir ev müzesi) bulunan dairesinde kendini vurdu ve bir gün sonra öldü. 

Gotthold Ephraim Lessing'in Emilia Galotti adındaki trajedisi daha sonra Jerusalem'in masasında bulundu.

Werther'in yayımlanmasından sonra Lessing, Goethe'nin Jerusalem'in "Philosophische Aufsätze" ("Felsefi Denemeler") adlı eserini yayımlamasını protesto eden sert bir eleştiri yazısı kaleme aldı; bu yazılarından biri intiharı savunuyordu Lessing özellikle Goethe'nin arkadaşı Jerusalem'i "duygusal bir aptal" olarak sunmasına itiraz ediyordu; oysa Goethe onu "gerçek, düşünen bir filozof" olarak görmekteydi.

0 yorumlar:

Yorum Gönder