4 Ekim 2024 Cuma

Eli (Elias/Elyas) Hubeyka

 Eylül 1956'da doğuyor. 16 (1972) yaşındayken Kataeb Partisi'ne giriyor.

1975'te (19 yaşında) Lübnan İç Savaşı'na katılıyor.

Damour Katliamı'nda ailesinden birtakım ferdler ölüyor.

Bu süre zarfında orduda bulunmaya devam ediyor. 1981'de yine evleniyor.

Temmuz 1977'de Güney Lübnan'da, Yarin adındaki köyde 80 civarında insanın köy okulu önünde sıraya dizilerek öldürüldüğü olayı yönettiği bilinmektedir.

Lübnan İç Savaşı'nda Falanjistlerin komutanı. Keza Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nde de komutan.

16 Eylül 1982'de gerçekleştirilen Sabra ve Şatila kampları katliamını icra eden Falanjistlerin başında, katliamı yöneten kimseydi.

İsrail kendisini temize çıkarmak için bu saldırıda silah sıkan taraf olmak yerine "silahı Falanjist malları"na tutturmuştu.

1984'te Emin Cemayel'i, Eli Hubeyka ve önde gelen birkaç Falanjist, yeğeni olan Fuad Abu Nader'i Lübnan Silahlı Kuvvetleri başından almasını talep etti. Emin direndi ancak yenildi. Fuad'ı vazifeden aldı ve yerine Eli Hubeyka getirildi.

Mişel Avn'ın sürdürdüğü savaşta, Suriye karşıtı tutuma sahipti.

1990'da İç Savaş sona erince 1990-2000 arasında mecliste bulundu. Bazı dönemlerde bakanlıklar da yaptı.

2000'de parlamentodaki koltuğunu kaybetti. Suriye'nin lobi etkisiyle tabi.

24 Ocak 2002'de suikastla öldürüldü. Öldürülmesi, Sabra ve Şatilla Katliamı'ndan sağ kurtulan 23 kişinin Belçika'da Ariel Şaron'u dava etmesinin ardından, Eli Hubeyka'nın "Şaron'un aleyhinde tanıklık yapmaya hazır olduğunu" söylemesinden birkaç gün sonra gerekçleşmiştir.

Suikast üzerine Yaser Arafat, "Sabra ve Şatilla katliamına tanıklık edenleri İsrail ortadan kaldırmak azmindedir" açıklamasında bulundu. Lübnan bürokrasisi de İsrail'i suçladı. İsrail iddiaları reddetti.

0 yorumlar:

Yorum Gönder