20 Eylül 2023 Çarşamba

Asklepios (Tıbbın Tanrısı) Kimdir? — Yunan Mitolojisi

Asklepios, Yunan Mitolojisi'nde tıbbın ve sağlığın tanrısı olarak bilinir. Apollon ve Koronis'in oğlu olan Asklepios, doğduğu günden itibaren hekimlik sanatını öğrenmeye başlamıştır. Onun hekimlik sanatı ile olan ilişkisinin doğrudan doğumuyla da ilişkisi vardır. Hikaye ise şöyledir:

Thessalia (Teselya) Kralı Phlegyas'ın kızı Koronis, Apollon ile birlikte olur ve hamile kalır. Ancak Koronis, Apollon'un çocuğunu karnında taşırken, Arkadya'dan gelen bir yabancıyla da ilişkiye girer. Bu durumu Apollon'a bir karga haber verir. Bunun üzerine Apollon, kız kardeşi Artemis'i göndererek Koronis'i cezalandırmasını ister. Artemis, Koronis'i bir odun yığınının üzerinde diri diri yakar. Koronis alevler içinde yanarken Apollon, Koronis'in karnındaki çocuğuna acır ve onu karnından çıkartır. Kan ve ateş içinde doğan Asklepios'u, at adam Kheiron'a emanet eder. Kheiron, doğayla bütünleşmiş bir varlıktır ve hekimliğe dair pek çok şey bilmektedir. Asklepios'a hekimlik sanatını öğretir ve onu büyütür.

At adam Kheiron, ona doğanın sırlarını ve şifalı otları öğretmiştir. Asklepios, elinde yılan dolanmış bir asa taşır. Bu asa, bugün tıbbın simgesi olarak kullanılmaktadır.

Asklepios, sadece hastaları iyileştirmekle kalmamış, aynı zamanda ölüleri diriltmeyi de başarmıştır. Bunun için tanrıça Athena'nın ona verdiği Gorgon canavarının şifalı kanını kullanmıştır. Ancak bu durum, Zeus ve Hades'i rahatsız etmiştir. Zeus, Asklepios'un başına bir şimşek fırlatarak onu öldürmüştür. Böylece insanların ölümsüz olmasını engellemiştir.

Asklepios'un kızları ve oğulları da onun gibi hekimlikle ilgilenmişlerdir. Kızları Hygieia, Iaso, Aceso (Akeso), Aglaea ve Panacea sağlıkla ilgili çeşitli alanların tanrıçaları olmuşlardır. Oğulları Machaon, Podaleirios ve Telesphoros da ünlü hekimler olarak tanınmışlardır.

Asklepios'a adanmış pek çok tapınak bulunmaktadır. Bu tapınaklara gelen hastalar, rahip-hekimler tarafından tedavi edilmekte veya Asklepios'un rüyalarında kendilerine gösterdiği yöntemlerini uygulamaktaydılar. Tapınaklarda yılanlar ve köpekler de bulunurdu. Yılanlar sağlık ve yenilenme sembolü olarak kabul edilirken, köpekler de sadakat ve koruma sembolü olarak görülürdü.

Asklepios'un hikayesi, Yunan Mitolojisi'nin en ilginç efsanelerinden biridir. Tıbbın ve sağlığın gelişimine katkıda bulunan bir tanrının yaşamı ve ölümü, hem insan hem de tanrısal boyutlarıyla dikkat çekicidir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder