29 Eylül 2023 Cuma

Besarabya Nedir? Besarabya Neresidir?

Besarabya, günümüzde Moldova'nın bulunduğu tarihi bir bölge olup, Prut ve Dinyester nehirleri arasında konumlanmıştır. Bu terim (Besarabya) aynı zamanda Ukrayna'nın Bucak bölgesini de içerebilecek şekilde kullanılabilir.

Besarabya'nın adı, tarihi süreçte Eflaklı bir Basarab ailesinden gelmektedir. İlk olarak bu terim, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 15. yüzyılda Eflak ve Boğdan'ın ele geçirilmesinden sonra kullanılmaya başlanmıştır. 

Besarabya, Osmanlı döneminde Boğdan Prensliği'nin bir parçası olarak kabul edilmekteydi. 1812 yılında Rusya bu bölgeyi ele geçirince Boğdan'dan ayrı olarak Besarabya ismini kullanmaya başladı. Daha sonraları ise 1918'de Besarabya Rusya'dan ayrılarak Romanya'ya katıldı. Ancak, 1945 yılında Sovyetler Birliği tekrar Besarabya'yı ele geçirerek Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ni kurdu. 1991 yılında Moldova, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etti.

Besarabya tarihsel olarak çeşitli etnik gruplara ev sahipliği yapmıştır. Bu gruplar arasında Rumenler, Moldovlar, Ukraynalılar, Ruslar, Gagavuzlar, Bulgarlar, Yahudiler, Almanlar, Tatarlar, Gagavuz Türkleri, Ermeniler ve Yunanlar bulunmaktadır.

0 yorumlar:

Yorum Gönder