19 Eylül 2023 Salı

Ehidna (ya da Echidna) Kimdir? — Yunan Mitolojisi

Yunan mitolojisinde birçok canavarın annesi olarak bilinen Ehidna, ilginç ve korkunç bir varlıktır. Ehidna, Gaia ve Tartarus'un kızı, Thypon'un kız kardeşidir. Belinden aşağısı yılan, yukarısı ise güzel bir kadındır. Kardeşi Thypon'la evliliğinden Orthos, Cerberus, Hydra, Khimaira, Sfenks ve Nemea Aslanı gibi ünlü canavarlar doğmuştur. Bu makalede, Ehidna'nın kökeni, görünüşü, eşi, çocukları ve sonu hakkında bilgi verilecektir.

Ehidna'nın Kökeni

Ehidna'nın kökeni hakkında farklı kaynaklarda farklı bilgiler bulunmaktadır. En eski kaynak olan Hesiodos'un Theogonia adlı eserinde, Ehidna'nın Gaia (Toprak) ve Tartarus'un (Yeraltı) kızı olduğu belirtilir. Gaia ve Tartarus, evrenin ilk varlıkları olan Kaos (Khaos), Erebus ve Nyx'in çocuklarıdır. Gaia ve Tartarus'un diğer çocukları arasında Thypon, Gigantlar ve Kampe gibi korkunç yaratıklar vardır.

Bazı kaynaklarda ise Ehidna'nın Phorkys (Deniz) ve Keto'nun (Deniz Canavarları) kızı olduğu söylenir. Phorkys ve Keto, Okeanos (Okyanus) ve Tethys'in (Deniz) çocuklarıdır. Phorkys ve Keto'nun diğer çocukları arasında Gorgonlar (Medusa), Graiai (Gri Kızlar), Skylla (Deniz Canavarı) ve Ladon (Ejderha) gibi canavarlar vardır.

Ehidna'nın Görünüşü

Ehidna normalde perimsi güzel ve ölümcül yılan karışımı olarak tanımlanır. Vücudunun üst kısmı kadınsıydı, alt kısmı ise tek veya çift yılan kuyruğundan oluşuyordu. Korkunç görünüşünün yanı sıra, Ehidna'nın başka canavarca özelliklere sahip olduğu da söyleniyor, çiğ et yemesi gibi...

Ehidna'nın Eşi

Ehidna'nın eşi Typhon'dur (ya da Tifon, Typhoeus). Typhon da Gaia ve Tartarus'un oğlu olup Ehidna'nın kardeşidir. Typhon, Zeus ile savaşmış ancak yenilmiştir. Zeus onu Sicilya'daki Etna Dağı'nın altına gömmüştür. Typhon'un da Ehidna gibi yarı erkek yarı yılan olduğu söylenir. Ancak Typhon devasa canlı olarak kafasının gökyüzüne değdiği belirtilir. Ayrıca Typhon'un gözleri içinde ateş vardı ve her bir tarafından çıkmış yüz ejderhanın başı vardı.

Ehidna ve Typhon, Arima bölgesinde, dünya yüzeyinin altındaki bir mağarada kendilerine bir yuva yapacaklardır. Bu mağaranın, daha doğrusu Arima'nın kesin konumu, Arima'nın herhangi bir bölgeyle eşleştirilememesinden dolayı günümüzde yeri tam olarak bilinmemektedir.

Ehidna'nın Çocukları

Ehidna'nın çocukları, Yunan mitolojisinde önemli roller oynamıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Orthos: İki başlı bir köpektir. Geryon'un sığırlarını korumakla görevlidir. Herakles tarafından öldürülmüştür.

Cerberus: Üç başlı bir köpektir. Hades'in yeraltı dünyasının kapısını beklemektedir. Herakles tarafından yakalanmıştır.

Hydra: Çok başlı bir yılandır. Lerna gölünde yaşamaktadır. Başları kesildikçe yenileri çıkmaktadır. Herakles tarafından öldürülmüştür.

Khimaira (Kimera): Yarı keçi, yarı aslan ve yarı yılandır. Ateş püskürtmektedir. Bellerofon tarafından öldürülmüştür.

Sfenks: Yarı kadın, yarı aslandır. Thebes kentinde yaşamaktadır. Yoldan geçenlere bilmece sormakta ve yanlış cevap verenleri yemektedir. Oidipus tarafından yenilmiştir.

Nemea Aslanı: Kürkü kesilemeyen devasa bir aslandır. Nemea ormanında yaşamaktadır. Herakles tarafından boğularak öldürülmüştür.

Ehidna'nın çocukları arasında Ladon, Ethon gibi diğer canavarlar da vardır.

Ehidna'nın Sonu

Ehidna'nın sonu hakkında da farklı kaynaklarda farklı bilgiler bulunmaktadır. Bazıları Ehidna'nın ölümsüz olduğunu ve hala mağarasında yaşadığını söyler. Bazıları ise Ehidna'nın bir kahraman tarafından öldürüldüğünü belirtir. Bu kahramanın kim olduğu da kesin değildir. Bazı olasılıklar şunlardır:

1- Argos Panoptes, Hera'nın gözleri her yerde olan dev hizmetkârı.

2- Apollo, güneş tanrısı ve okçuluk ustası.

3- Herakles, Zeus'un oğlu ve en büyük kahraman.

Ehidna'nın ölüm şekli de değişkendir. Bazıları Ehidna'nın uyurken öldürüldüğünü söyler. Bazıları ise Ehidna'nın savaşırken öldürüldüğünü belirtir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder