15 Eylül 2023 Cuma

Ermeni Beli Muharebesi: Osman Gazi'nin İlk Savaşı

Ermeni Beli Muharebesi, Osmanlı Beyliği'nin kuruluş döneminde Bizans İmparatorluğu ile yaptığı ilk çatışmadır ve İnegöl'ün fethine giden yolda önemli bir rol oynamıştır. Bu yazıda, Ermeni Beli Muharebesi'nin arka planını, seyrini ve sonuçlarını sizlere aktaracağım.

Ermeni Beli Muharebesi'nin arka planı

Ermeni Beli Muharebesi'nden önce Osmanlı Beyliği'nin lideri olan Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi'den devraldığı Söğüt ve Domaniç bölgelerinde Kayı aşireti ile birlikte yaşamaktaydı. Bu dönemde, Osman Gazi, Bilecik Tekfuru ile iyi ilişkiler kurmuş ve onunla bir anlaşma yapmıştı. Bu anlaşmaya göre, Kayı aşireti yazın Söğüt'ten Domaniç'e giderken değerli ve ağır eşyalarını Bilecik Tekfuruna emanet ediyor, karşılığında da ona hediyeler veriyordu. Bu eşyaları kadınlar ve silahsız gençler bırakıyordu.

Ancak bu yolculuk sırasında, Kayı aşiretine düşman olan İnegöl Tekfuru Nikola, onların yolunu kesiyor ve eşyalarına ve hayvanlarına zarar veriyordu. Hatta bununla da kalmayıp, diğer tekfurları da Osman Gazi'ye karşı kışkırtıyordu. Osman Gazi ise, bu saldırılara karşı sabırla davranıyor ve İnegöl Tekfurunu cezalandırmak için uygun bir zaman kolluyordu.

Ermeni Beli Muharebesi'nin seyri

Osman Gazi, bey olduktan sonra ilk iş olarak İnegöl Ovası'nın kuzeyinde yer alan ve o yıllarda "Cebel-i Ermeniyye" adı ile anılan Ahî Dağı coğrafyasında 120 kadar süvarisiyle, 1284 yılında bir teftiş gezisine çıkmıştır. Osman Gazi tarafından yapılacak bu teftiş gezisini haber alan İnegöl Tekfuru Nikola da Osmanlı kaynaklarında "Ermeni-Beli" diye isimlendirilen günümüzdeki Hamzabey Boğazı'ndaki Delikli Kaya civarında ona bir pusu kurmuştur.

Kurulan pusudan kurtulmak için söz konusu yörede yapılan ilk çatışma sırasında Osman Gazi'nin yeğeni, ağabeyi Savcı Bey'in oğlu Bayhoca ölmüştür. Başarılı bir hücumla düşman çemberini yaran Kayı ordusu, düşmanı kendi ölüleri ve yaralılarıyla baş başa bırakarak oradan kurtuldu.

Ermeni Beli Muharebesi'nin sonuçları

Ermeni Beli Muharebesi, Osmanlı Beyliği'nin Bizans İmparatorluğu ile yaptığı ilk savaştır. Bu savaşta Osmanlılar, Bizans ordusunu püskürtmüş ve İnegöl Tekfurunu etkisiz hale getirmişlerdir. Bu savaşın sonucunda, Osman Gazi'nin İnegöl'ü fethetme arzusu daha da artmıştır. Nitekim, Osman Gazi, bu savaştan kısa bir süre sonra, 300 kişilik bir kuvvetle, İnegöl'e yakın olan ve Emirdağ'ın eteğinde bulunan Kulacahisar Kalesi'ni fethetmiştir. Bu, Osmanlı tarihinin ilk kale fethidir.

Ermeni Beli Muharebesi, Osmanlı tarihinin ilk savaşlarından biri olması bakımından önemlidir. Bu savaş, Osmanlı Beyliği'nin Bizans İmparatorluğu ile olan mücadelesinin başlangıcıdır. Ayrıca, bu savaş, Osmanlı Beyliği'nin topraklarını genişletme ve İnegöl'ü fethetme yolunda attığı ilk adımdır.

0 yorumlar:

Yorum Gönder