24 Eylül 2023 Pazar

İbrahim Necmi Dilmen Kimdir?

İbrahim Necmi Dilmen, 14 Ekim 1887'de Selanik'te doğdu. Türk dilbilimci ve edebiyat tarihçisi olarak bilinir. Orta öğrenimini doğduğu şehir olan Selanik'te tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim aldı ve buradan mezun oldu. 1908 yılında Selanik Hukuk Mektebi'nde Hukuku Husûsiyei Dürel dersleri vermeye başladı. İstanbul'da çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Ural-Altay dilleri ve edebiyat nazariyeleri kürsülerinde müderris muavinliği görevinde bulundu.

1931 yılında, Gazi Eğitim Enstitüsü ve Musiki Öğretmen Okulu'nda edebiyat öğretmeni olarak görev aldı. Bir yıl sonra, 1932'de Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Genel Müfettişliği'ne atandı. 1933-1945 yılları arasında Türk Dil Kurumu'nda genel sekreterlik görevini üstlendi. Dil çalışmalarındaki başarılarından dolayı, Mustafa Kemal Atatürk tarafından İbrahim Necmi Bey'e "Dilmen" soyadı verildi.

Ayrıca, Dilmen siyasi alanda da etkinlik göstermiş; TBMM V., VI. ve VII. Dönem Burdur Milletvekilliği yapmıştırı. 5 Mart 1945 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetmiştir. İbrahim Necmi Dilmen, Türk dilbilim ve edebiyat tarihine önemli katkılarda bulunmuş, aynı zamanda siyasi arenada da aktif rol oynamış bir aydındır.

0 yorumlar:

Yorum Gönder