23 Eylül 2023 Cumartesi

Süleyman Askeri Bey Kimdir?

Süleyman Askeri Bey, Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşamış ve Teşkilât-ı Mahsusa'nın ilk başkanı olarak tarihe geçmiş önemli bir askeri ve siyasetçisidir. Bu yazıda, Süleyman Askeri Bey'in hayatını, yaptığı faaliyetleri ve ölümünü kısaca ele alacağız.

Süleyman Askeri Bey 1884 yılında Prizren'de doğdu. Harp Akademisi'ne girdiği 1900 yılından itibaren askeri kariyerine başladı. 1902 yılında teğmen, 1904 yılında üsteğmen, 1905 yılında da kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. 1908 yılında İkinci Meşrutiyet'in ilanına katkıda bulundu. 1909 yılında binbaşı oldu ve Bağdat'a jandarma teşkilatını kurmak için gönderildi.

1911-1912 yıllarında Trablusgarp Savaşı'na katıldı ve Bingazi'de görev yaptı. 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşları'na katıldı ve Batı Trakya Cumhuriyeti'nin kurulmasında rol oynadı. 1914 yılında Teşkilât-ı Mahsusa'nın başkanlığına getirildi ve Enver Paşa'nın en güvendiği isimlerden birisi oldu. Aynı yıl Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Irak Cephesi'ne gönderildi.

Irak'ta İngilizlere karşı mücadele eden Süleyman Askeri Bey, Basra'yı geri almak için çeşitli harekatlar düzenledi. Ancak İngilizlerin yürüttüğü propagandalarla İttihatçıların din düşmanı olduğu yönünde oluşturulan hava, bölge halkının desteğinden Süleyman Askeri Bey'i mahrum etmiş, bununla birlikte yaşanan çarpışmalarda da başarısızlık elde etmiştir. 1915 yılında Şuaybiye Muharebesi'nde ağır bir yenilgi aldı ve iki bacağından yaralandı. Bu duruma dayanamayan Süleyman Askeri Bey intihar etti ve 14 Nisan 1915'te hayatını kaybetti.

Süleyman Askeri Bey, Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşadığı zorlu süreçte devletin ve milletin menfaatlerini her şeyin üzerinde tutan, fedakar, cesur ve atılgan askerdi. Gayrinizami harp tarihimizin en önemli isimlerinden birisi olan Süleyman Askeri Bey'i rahmetle anıyoruz.

0 yorumlar:

Yorum Gönder