19 Kasım 2023 Pazar

Sextus Julius Severus

Gnaeus Minicius Faustinus Sextus Julius Severus 2. yüzyılın başarılı bir Romalı generaliydi. Ayrıca 127 yılının son üç ayında Lucius Aemilius Juncus ile birlikte meslektaşı olarak konsüllük görevini yürütmüştür.

Biyografi

Julius Severus, Colonia Claudia Aequum, Dalmaçya'da, bugün Bosna-Hersek'in küçük bir köyü olan Čitluk'ta doğdu.

Moesia valisi olarak görev yaptı; 131 yılı civarında Britanya valisi olarak atandı.

133'te ve yaklaşık 135'te, oradaki Bar Kokhba isyanını bastırmaya yardımcı olmak üzere 14. Judaea elçiliğine atandı. Askeri şöhreti nedeniyle tarihçiler onu savaş yoluyla barış getirmek için sorunlu eyaletlere gönderilen bir sorun giderici olarak görmüş ve varlığı o dönemde Britanya'daki huzursuzluğun bir göstergesi olarak kabul edilmiştir. Hatip Fronto'nun Hadrianus döneminde Britanya'da çok sayıda askerin öldüğünden bahsetmesi bu dönemde yaşanan sorunlara işaret ediyor olabilir.

"Ancak çok geçmeden (132) tüm Yahudiye karıştı ve Yahudiler her yerde huzursuzluk belirtileri göstermeye başladılar... Hadrianus onlara karşı en iyi generallerini gönderdi. Bunlardan ilki, vali olduğu Britanya'dan Yahudilere karşı gönderilen Julius Severus'tu." - Cassius Dio, Roma Tarihi LXIX.xiii.1-2 - Xiphilinus'un Epitomu

0 yorumlar:

Yorum Gönder