10 Aralık 2023 Pazar

George William Rendel kimdir?

Sir George William Rendel (23 Şubat 1889 - 6 Mayıs 1979) İngiliz diplomat.

Diplomatik kariyer

Rendel, Diplomatik Hizmet'e girdi ve 1930'dan 1938'e kadar Dışişleri Bakanlığı'nın Doğu Dairesi'nin başkanlığını yaptı.

1922 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nda Rumlara ve diğer azınlıklara yapılan zulmü ayrıntılı olarak anlatan yedi sayfalık bir İngiliz Dışişleri Bakanlığı belgesi hazırladı.

Belge, resmi raporlara ve orada bulunan personelin görgü tanıklıklarına dayanıyordu.

Rendel, Birinci Dünya Savaşı boyunca "yaklaşık 1.500.000 Ermeni'nin aşırı barbarlık koşullarında öldüğünün ve 500.000'den fazla Rum'un sürüldüğünün ve bunlardan nispeten azının hayatta kaldığının genel olarak kabul edildiğini" belirtmiştir.

Daha sonra Mütareke'den sonraki dönemde Rumlara yönelik diğer katliam ve sürgünleri anlatmaya devam etmiştir.

1937 yılında eşi Geraldine (1884-1965) ile birlikte Arabistan'a geçti. Geraldine, Riyad'daki kraliyet sarayında akşam yemeğine kabul edilen ilk Avrupalı kadın oldu.

Rendel Riyad hakkında şunları söyledi:

"...modern Arap mimarisinin ne kadar ince bir çizgi ve orantıya sahip olabileceği benim için bir keşif oldu."

Rendel, Britanya Majestelerinin Bulgaristan'daki Olağanüstü Elçisi ve Tam Yetkili Bakanıydı, ancak ülke Nazilerin kontrolü altına girince Birleşik Krallık diplomatik ilişkilerini kesti. Rendel'e 50 kişilik ekibini trenle İstanbul, Türkiye'ye götürmek düştü.

Ekibi Pera Palace Otel'de büyük bir bomba patlamasına yakalandı. Bagaj odasındaki bomba yıkıcı sonuçlara yol açacak şekilde patladığında Rendel üst kattaydı.

O sırada 21 yaşında olan ve Elçilik Hostesi olarak görev yapan kızı Ann yere düştü ve hafif yaralandı. Toplamda dört ölü ve 30 yaralı vardı. Daha sonra Almanlar tarafından, Sofya'dan ayrılmadan önce Elçiliğin bagajına çeşitli bombalar yerleştirildiği iddia edildi.

1941 yılında Yugoslavya Krallığı Olağanüstü Elçisi ve Tam Yetkili Bakanı olarak atandı ve bu görevi 1943 yılına kadar sürdürdü. Aynı yıl şövalye unvanı aldı ve 1947-1950 yılları arasında Belçika Büyükelçisi olarak görev yaptı. Rendel, 1953 yılında anayasal sistemde daha fazla değişiklik yapılmasını öneren ve 1955 Konseyinde Singapur Koloni Düzeni altında Singapur Anayasası'nın oluşturulmasına yardımcı olan bir komisyona başkanlık etti.

Rendel ayrıca çeşitli Birleşmiş Milletler komitelerinde de görev yapmıştır. Resmi olarak emekli olmasına rağmen 1964 yılına kadar Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya devam etmiştir.

1979'da ölmüştür.

0 yorumlar:

Yorum Gönder