15 Eylül 2023 Cuma

Osmanlı'nın İlk Şehidi: Bayhoca Kimdir?

Bayhoca, Oğuzlar'ın Bozok kolunun Kayı Boyu'na mensup olup Saru Batu Savcı Bey'in iki oğlundan birincisidir. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin yeğenidir. Annesi Lena Hatun'dur. 

Bayhoca, 1268 yılında Domaniç'te doğdu ve 1284'de de Hamzabey'de öldü. Ermeni Beli Muharebesi (1284) esnasında şehit olmuştur. Bu muharebede Osmanlılar ve Bizanslılar arasında bir çatışma yaşanmıştır. Bayhoca, amcası Osman Gazi ile birlikte savaşa katılmış ve düşmanla çarpışırken hayatını kaybetmiştir. Bursa'nın İnegöl ilçesindeki Hamzabey köyünde türbesi bulunmaktadır.  

Bayhoca, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda önemli bir rol oynamıştır. Onun şehadeti, Osman Gazi'yi daha da cesaretlendirmiş ve Bizans'a karşı mücadelesini sürdürmesine ilham vermiştir. Bayhoca, Osmanlı tarihinde ilk şehit olarak anılmaktadır. 

Popüler kültürde de Bayhoca'nın yeri vardır. ATV'de yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde Yağızkan Dikmen tarafından canlandırılmıştır. Dizide, Bayhoca'nın cesur ve fedakar bir karakter olduğu gösterilmektedir. 

Umarım bu yazıda sizlere Bayhoca hakkında yararlı bilgiler verebilmişimdir. Osmanlı Tarihinin başlangıcında yaşayan bu kahramanı unutmamak ve hatırlamak gerekir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder