15 Eylül 2023 Cuma

Sarı Batu Savcı Bey Kimdir?

Saru Batu Savcı Bey, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin ağabeyi ve Ertuğrul Gazi'nin oğludur. Oğuzların Bozok kolunun Kayı Boyu'na mensuptur. 1287 yılında Domaniç Savaşı'nda şehit olmuştur. Mezarı Domaniç'te İkizce Köyü yakınlarındadır.  

Saru Batu Savcı Bey'in hayatı hakkında pek çok bilgi bulunmamaktadır. Bazı kaynaklarda Saru Batu ve Savcı Bey'in ayrı kişiler olduğu iddia edilmektedir. Ancak bu iddianın kesin bir kanıtı yoktur. Saru Batu, Moğolca bir unvandır ve "Sarı Kahraman" anlamına gelir. Savcı ise bir Türkçe unvandır ve "Beylerbeyi" veya "Hükümdar" anlamına gelir. 

Saru Batu Savcı Bey, babası Ertuğrul Gazi'nin ölümünden sonra kardeşi Osman Gazi ile birlikte Kayı Boyu'nun ileri gelenlerinden biri olmuştur. Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda önemli rol oynamıştır. 1284 yılında Cebel-i Ermeniyye Savaşı'nda (Ermeni Beli Savaşı), 1285 yılında Kulaca Hisar Kuşatması'nda ve 1287 yılında Domaniç Savaşı'nda kardeşi Osman Gazi'ye yardım etmiştir. Domaniç Savaşı'nda Bizanslılarla çarpışırken şehit düşmüştür. 

Saru Batu Savcı Bey, Avna Hatun veya Avna Sultan ile evliydi. Avna Hatun'un Sultan unvanını nereden aldığı bilinmemektedir. Çocuklarına ve halkına çok sevgi gösteren bir kadındı. Bu yüzden Ana Sultan veya Kutlu Melek olarak da anılırdı. Saru Batu Savcı Bey'in iki oğlu vardı: Saruhan Bayhoca ve Süleyman Bey. Saruhan Bayhoca, Cebel-i Ermeniyye Savaşı'nda çok genç yaşta şehit olmuştur. Süleyman Bey ise Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda babası ve amcası gibi rol oynamıştır.

Saru Batu Savcı Bey, Osmanlı tarihçiliğinde saygın bir yere sahiptir. Her yıl Ağustos'un son pazarında kabri başında geleneksel olarak anma törenleri düzenlenmektedir. Mezarının bulunduğu yerde de bir türbe inşa edilmiştir. 

Türk popüler kültüründe de yer almıştır. Kuruluş Osmancık, Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman gibi dizilerde canlandırılmıştır. 

0 yorumlar:

Yorum Gönder