1 Ekim 2023 Pazar

Cebeci Ocağı Nedir?

Cebeci Ocağı, Osmanlı ordusunda silahların temin edilmesini, korunmasını ve sefer zamanında da cepheye götürülmesinden sorumlu kapıkulu ocağıydı. Ocağa kayıtlı olanlaraysa "Cebeci" denmekteydi. 

Cebeci Ocağı Fatih Sultan Mehmed tarafından, onun zamanında kuruldu. Ocağın banisi ise Hacı Bektaş-ı Veli kabul edilir. Cebeciler silah yapan, silahları tamir eden, barutları geliştiren ve savaş araç-gereçlerini hazırlayan sınıflardan oluşmaktaydı. Kısacası Osmanlı'nın silah teknolojisinin üretimi, teknolojinin geliştirilmesi işi burada gerçekleştirilirdi. Cebecilerin arasında ayrı bir sınıf olarak humbara dökücüleri, barutçular ve lağımcılar da vardı. 

Cebecilerin en büyük subayına Cebecibaşı adı verilirdi. Cebeciler, başlarında iki ucu omuzlarına doğru sarkan ve dört tarafı yeşil çuha olan şebkülah denilen serpuşu giyerler ve merasim esnasında da bunun üzerine tüy takarlardı. 

Cebecilerin malûl ve ihtiyarları, ocaklarının kanunu üzere belli miktarda aylığa bağlanarak emekliye ayrılırlardı. Cebecilerin bulunduğu Cebehâne ise Ayasofya Camii karşısında, son devirde yanmış olan adliye binasının yerindeydi. Burada zabit ve neferlerin odaları, silah ve sair harp malzemesi tamirhanesi ve depo bulunuyordu. Cebeci Ocağı 1826 yılında, Yeniçeri Ocağı ile birlikte askerlerin itaatsizliğinden dolayı II. Mahmud tarafından kaldırılmıştır.

0 yorumlar:

Yorum Gönder