26 Ekim 2023 Perşembe

Sami el-Hınnavi kimdir?

Sami Hilmi el-Hınnavi, Suriyeli bir politikacı ve subaydır. Halep doğumlu olan el-Hınnavi, Osmanlı ordusunda görev yapmış ve Fransız Mandası döneminde de Fransız-Suriye ordusunda hizmet vermiştir.

1949 yılında, başlangıçta Hüsnü Zaim'le birlikte Şükrü el-Kuvvetli'yi başkanlıktan indiren bir darbe gerçekleştirmişlerdir (30 Mart Darbesi). Bu darbeye Edib Çiçekli de iştirak etmiştir. Darbenin ardındansa Hüsnü Zaim devlet başkanı olmuştur. Devlet başkanı olmasının ardındansa kısa sürede cuntacı grubun aleyhine hareket etmesi yeni tepkilere neden olmuştur. Bu sebeple Sami el-Hınnavi, Suriye Devlet Başkanı Hüsnü Zaim'in askeri yönetimini deviren yeni bir darbe girişimi başlatmıştır. Başarıyla neticelenen bu darbe girişiminde Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi üyelerinin ve Edib Çiçekli'nin de yardımını almıştır. Darbenin ardından, Başkan Zaim ve Başbakan Muhsin el-Barazi'yi hızla Şam'daki Mezzeh Hapishanesi'ne gönderterek her ikisinin de idam edilmesini emretmiştir.

Daha sonra el-Hınnavi askeri cuntanın lideri olarak atanmış olsa da, Edib Çiçekli askeri güç odaklı liderlik pozisyonunda kalmıştır. Aralık 1949'da Çiçekli, askeri diktatörlüğünü güçlendirmek amacıyla başka bir darbe daha gerçekleştirmiştir. Aynı yıl içerisinde gerçekleştirilen bu üçüncü darbeyle birlikte Sami el-Hınnavi de başkanlıktan indirilmiştir.

31 Ekim 1950'de el-Hınnavi'nin hayatı, Muhsin el-Barazi'nin kuzeni Herşo el-Barazi tarafından Beyrut'ta öldürülerek sona erdirilmiştir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder