26 Ekim 2023 Perşembe

Suriye'nin İşkence Hapishanesi: Mezzeh Hapishanesi nedir?

Mezzeh Hapishanesi, Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan ve artık kullanılmayan bir hapishanedir. Geçmişteki Suriyeli askeri hem de siyasi mahkumlar burada tutulmuştur. Mezzeh Hapishanesi, Suriye hükûmetinin baskısının kötü şöhretli sembolik bir örneği olarak bilinir. Faal olduğu süre zarfında bu hapishanede birçok insan hakları ihlalleri ve işkencenin yaşandığı rapor edilmiştir. Bu hususta en kabarık dönemse Hafız Esed dönemidir (1970-2000).

Hapishanenin geçmişi Haçlı Seferleri’ne kadar uzanmaktadır. Fransızlar, Suriye ve Lübnan Mandasını kurdukları sırada 1920’lerde burayı yeniden inşa etmiş ve sömürge karşıtı savaşçıları ve siyasi mahkumları barındırmak için kullanmışlardır. 

Hapishanenin Suriye siyasi hayatı için merkezi bir önem kazanması ise 1949’daki ilk Suriye darbesinden sonra gerçekleşmiştir. Darbenin lideri Hüsnü Zaim selefini Mezzeh'e hapsetmiş, ancak kısa bir süre sonra kendisi de görevinden alınarak Mezzeh Hapishanesi'nde infaz edilmiştir. O tarihten kapatılacağı güne kadar ülkedeki pek çok darbede görevden alınan Suriyeli liderler neredeyse rutin olarak Mezzeh Hapishanesi’ne gönderilmiş ve Suriye’nin pek çok siyasi mahkumu burada tutulmuştur.

Mezzeh Hapishanesi, 2000 yılında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’in emriyle kapatılmış ve burada tutulan yaklaşık 600 mahkum da serbest bırakılmıştır. Hapishanenin bir tarih bilimi enstitüsüne dönüştürüldüğü de bildirilmiştir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder