2 Kasım 2023 Perşembe

Halid Mahfuz Baha kimdir?

Halid Mahfuz Baha (d. 1 Ocak 1965) Yemenli siyasetçi ve diplomat. 2014-2016 yılları arasında Yemen Başbakanı olarak görev yapmış, 2015 yılından 3 Nisan 2016 tarihinde Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi tarafından görevden alınana kadar Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak da görevde bulunmuştur.

Hayatı ve kariyeri

Baha, Hindistan'daki Pune Üniversitesi'nden BCom ve MCom (1992) derecelerini almıştır.

2011 yılında Baha, Mart ayında başlayan Yemen devrimini aktif bir şekilde destekleyerek Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifa etmesini ve daha fazla kan dökülmesini önlemesini talep etmiştir. Salih yönetiminin kendi vatandaşlarına karşı uyguladığı şiddet nedeniyle de iktidar partisinden ayrılmıştır. Hükümetten ayrılmış olsa da Yemen'in Kanada Büyükelçisi olarak sahip olduğu görevi sürdürmüştür.

Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi, o sırada Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Baha'yı, bir önceki ay başkenti ele geçiren Husilerin onayıyla 13 Ekim 2014 tarihinde Başbakan adayı olarak atamıştır. Başbakan olaraksa Hadi, 9 Kasım 2014 tarihinde göreve başlamıştır. Ancak 22 Ocak 2015'te cumhurbaşkanlığı yerleşkesi çevresinde yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Cumhurbaşkanı Hadi ve Başbakan Bahah istifalarını sunmuş ve kabine de feshedilerek Yemen hükümetsiz kalmıştır.

Temsilciler Meclisi'nin yeniden kurulmasının ve Hadi'nin Şubat 2015 sonlarında Aden'e kaçmasının ardından Husiler tarafından Baha'ya göreve dönmesi emredilmiş, ancak Baha ve eski bakanlarının bunu reddettiği bildirilmiştir. Mart 2015'te ise Baha ev hapsinden serbest bırakılmış ve Baha serbest kalmasının ardından süratle Sana'dan ayrılmıştır.

Hadi, destekçileri ve Husiler arasındaki iç savaş sırasında Suudi Arabistan'da sürgündeyken 12 Nisan 2015 tarihinde Baha'yı Başkan Yardımcısı olarak atamıştır. Hadi'nin bir yardımcısı, Baha'nın atanmasının çatışmaya "siyasi bir çözüm" getirilmesine yardımcı olacağı umudunu dile getirmişti. Le Monde gazetesi Baha'yı "uzlaşı adamı" olarak tanımlamış ve Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen müdahalesinin sürgündeki hükümeti yeniden iktidara getirmede başarılı olması halinde Baha'nın, Hadi'nin yerine geçebileceğini öne sürmüştür.

Bir hükümet sözcüsüne göre Baha, 16 Eylül 2015'te güneydeki koalisyon kazanımlarının ardından diğer bazı bakanlarla birlikte daimi olarak kalmak üzere Aden'e dönmüştür.

0 yorumlar:

Yorum Gönder