1 Kasım 2023 Çarşamba

Abdrabbuh Mansur Hadi kimdir?

Abdrabbuh Mansur Hadi, Yemen’in karmaşık ve çalkantılı siyasi tarihinde önemli bir figürdür. 1 Eylül 1945 tarihinde Abyan vilayetinde doğan Hadi, Yemen’in ikinci Cumhurbaşkanı olarak 2012’den 2022’ye kadar görev yapmıştır. Bu süre zarfında ülkesi Arap Baharı’nın etkileri ve devam eden iç savaş gibi büyük zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Bu yazıda Abdrabbuh Mansur Hadi’nin hayatını ve siyasi kariyerini ele alacağız.

Hadi’nin askeri ve siyasi kariyeri, 1964 yılında Güney Arabistan’a bağlılıkla başladı ve daha sonra bu bağlılık Güney Yemen ve Birleşik Yemen için devam etti. 1994’te Yemen Savunma Bakanı olarak kısa bir süre görev yaptıktan sonra, aynı yıl içinde Ali Abdullah Salih’in başkanlığı altında Yemen’in Başkan Yardımcısı oldu. Bu görevdeyken, 2011’de Salih’in Suudi Arabistan’da tedavi gördüğü sırada geçici olarak devlet başkanlığı yaptı.

Hadi, 2012’de yapılan bir seçimle (21 Şubat 2012) Yemen’in Cumhurbaşkanı olarak atandı ve bu görevi iki yıllık bir geçiş dönemi için üstlendi. Ancak Hadi'nin bu seçime tek başına aday olarak girmesiyle birlikte Husilerin ve güneydeki diğer ayrılıkçı grupların seçim üzerine muhalefet geliştirmesi ve seçimi boykot etmesi, seçim kararının halkı ne ölçüde temsil edip etmediği tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu tartışmalar üzerinde Hadi’nin yönetimi altında Yemen’deki siyasi durum giderek kötüleşti ve ülke geniş çaplı bir iç savaşa sürüklendi.

2022’de Hadi, görevinden istifa ederek yönetim yetkisini Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi’ne devretti ve bu konseyin başkanlığını Rashad al-Alimi üstlendi. Hadi’nin liderliği döneminde Yemen, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun askeri müdahalesi, ekonomik çöküş ve insani kriz gibi pek çok zorlukla karşı karşıya kaldı.

0 yorumlar:

Yorum Gönder