1 Kasım 2023 Çarşamba

2012 Yemen Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Yemen'de 21 Şubat 2012 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Cumhurbaşkanı Vekili Abdrabbuh Mansur Hadi tek adaydı ve 25 Şubat 2012 tarihinde yemin ederek görevine başladı.

Arka plan

Yemen devrimi sırasında Körfez İşbirliği Konseyi, Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in yetkilerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hadi'ye devredeceği bir anlaşma önerdi. Salih 23 Kasım 2011'de Riyad'da üç aya kadar göstermelik olarak görevde kalacağı ve ardından seçimlerin yapılacağı bir anlaşma imzaladı. 26 Kasım'da Hadi seçim tarihi olarak 21 Şubat 2012'yi açıkladı.

Kampanya

Başbakan Muhammed Basindawa'ya göre, ana muhalefet Ortak Görüş Partileri Koalisyonu ve iktidardaki Genel Halk Kongresi ortaklaşa Hadi'yi uzlaşı adayı olarak gösterdiler.

Kuzey Yemen'deki Husiler oylamanın boykot edilmesi çağrısında bulundu, ancak oy kullanmak isteyenlerin bunu yapmasına engel olmayacaklarını söyledi. Aynı şekilde güneydeki ayrılıkçılar da boykot çağrısında bulundu. Yemen polisi, insanların oy kullanmasını zorla engellemeye çalışan hareketten "sertlik yanlılarını" tutukladıklarını söyledi.

Davranış

Devam etmekte olan ayaklanma ve şiddet olaylarına yol açan tepkiler sürerken, seçimle ilgili diğer şiddet olayları arasında oylama başlamadan önce oy verme merkezlerinin yakınında gerçekleşen en az iki saldırı da yer aldı. Saldırılardan biri seçimden bir gün önce, bağımsız bir Güney Yemen kurmak isteyen Güney Hareketi'nin kalesi Aden'de meydana geldi ve bir askerin ölümüyle sonuçlandı. Yemen hükümeti oylamayı engellemeye yönelik şiddet girişimlerinin "kesin" olduğu uyarısında bulundu. Seçim günü güneydeki al-Mansoura bölgesinde en az bir güvenlik servisi personeli öldürüldü. Güneyde daha fazla şiddet olayı rapor edildi. Arap Yarımadasındaki El-Kaide de seçim komitelerine saldırmakla suçlandı.

Sonuçlar

Yemen yasalarına göre nihai sonucun on gün içinde açıklanması bekleniyordu. Seçime katılım oranının %65 olduğu bildirilmiştir.

Sonrası

Abdrabbuh Mansur Hadi 25 Şubat'ta Temsilciler Meclisi'nde yemin ederek görevine başladı. Aynı gün bir intihar bombacısı Hadramut vilayetinin başkenti Mukalla'daki başkanlık sarayının önünde aracını patlatarak en az 26 Cumhuriyet Muhafızı mensubunun ölümüne neden oldu. Ali Abdullah Salih'se 27 Şubat 2012'de iktidarı resmen Hadi'ye devrederek istifa etti.

0 yorumlar:

Yorum Gönder