1 Kasım 2023 Çarşamba

Hamas'ın Sözcüsü: Ebu Ubeyde kimdir?

Ebu Ubeyde, Hamas’ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın sözcüsü olan Filistinli bir militandır. Ebu Ubeyde, Hamas’ın askeri operasyonları, stratejileri ve hedefleri hakkında kamuoyuna açıklamalar yapmaktadır.

Ebu Ubeyde’nin gerçek adı, kimliği ve yüzü bilinmemektedir. Yüzünü kaplayan bir keffiyeh giymektedir. Takma adı, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in sahabesi ve 7. yüzyılda Yermük Muharebesi ve Kudüs Kuşatması sırasında Raşidun Halifeliği güçlerinin komutanı olan Ebu Ubeyde bin Cerrah’a atıfta bulunmaktadır. Ebu Ubeyde'nin adı ilk defa 2006 yılında İsrailli bir asker olan Gilad Şalit’in yakalandığını duyurduğu esnada ortaya çıkmıştır. O zamandan beri Hamas’ın askeri sözcüsü olarak medyaya sık sık yansımıştır.

Ebu Ubeyde, Hamas’ın siyasi ve ideolojik çizgisini yansıtan açıklamalar yapmaktadır. Keza Hamas’ın İsrail ile mücadelesinde zafer kazanacağına olan inancını da belirtmektedir. Ebu Ubeyde misilleme olarak gerçekleştirdiklerini beyan ettiği Hamas’ın roket saldırılarıyla İsrail’i "işgal ettikleri" topraklarda tehdit ettiğini ve İsrail’in askeri üstünlüğünü psikolojik olarak kırdığını da iddia etmektedir. Ebu Ubeyde, Hamas’ın Filistin halkının haklarını savunduğunu ve Filistin davasına bağlı olduğunu da vurgulamaktadır.

Ebu Ubeyde, Hamas’ın uluslararası ilişkilerine de değinmektedir. Ebu Ubeyde, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’deki Husilere karşı müdahalesini kınamaktadır. Keza Ebu Ubeyde, İran’ın Hamas’a verdiği desteği takdir etmektedir. Ebu Ubeyde, Türkiye’nin Filistin meselesine verdiği desteği de övmektedir. Ebu Ubeyde, Mısır’ın Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukayı ise eleştirmektedir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder