11 Kasım 2023 Cumartesi

Lev Karahan kimdir?

Lev Mihayloviç Karahan, 20 Ocak 1889 tarihinde Gürcistan'ın Tiflis şehrinde doğmuş, ancak yaşamı ve kariyeri boyunca Ermeni devrimci ve Sovyet diplomat olarak tanınmıştır. 1904 yılında başlayan siyasi kariyerinde, ölümüne kadar Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDRP) üyesi olarak aktif rol oynamıştır. İlk zamanlarda Menşevik olarak bilinen Karahan, 1917 yılında Bolşeviklere katılmıştır.

1917 tarihinde gerçekleştirilen Ekim Devrimi'nde Karahan, Devrimci Askeri Konsey üyeliği gibi önemli pozisyonlarda yer almış ve daha sonra Sovyet delegasyon sekreteri olarak Lev Troçki ve Adolph Joffe ile birlikte Brest-Litovsk Barış Görüşmeleri'nde görev yapmıştır. 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Komiseri olarak 1918-1920 ve 1927-1934 yılları arasında görev yapan Karahan, 1919'da Sovyetler Birliği ile Çin arasındaki ilişkilere dair önemli bir belge olan Karahan Manifestosu'nu yayınlamıştır.

Diplomatik kariyeri boyunca Polonya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerde Sovyet Büyükelçisi olarak görev yapmıştır. Bu görevleri sırasında, Sovyetler Birliği'nin dış politikasını şekillendirmekte etkili olmuş ve önemli diplomatik girişimlerde bulunmuştur.

Ancak 1937 yılında Joseph Stalin'in yönetiminde gerçekleştirilen Büyük Temizlik sırasında Karahan tutuklanarak idam edilmiştir. Stalin'den sonraki dönemde ise Sovyet hükümeti, bu dönemde birçok kişinin haksız yere cezalandırıldığını kabul etmiş ve 1956'da Lev Karahan gibi kişilerin hakları geri iade edilmiştir.

0 yorumlar:

Yorum Gönder