10 Haziran 2024 Pazartesi

Pol Pot'un Ait Sözler ve Demeçler

Aşağıdaki pasajlar Wikiquote'nin "Pol Pot" maddesinden iktibas edilmiştir ve tercüme edilmiştir. Buraya tıklayarak ana kaynaya ulaşabilirsiniz.

**

"Biz sadece barış istiyoruz, ülkemizi inşa etmek istiyoruz. Dünya kamuoyu Demokratik Kamboçya'ya yönelik tehdide büyük önem veriyor. Endişeliler. Kamboçya'nın Vietnamlılara karşı koyamayacağından korkuyorlar. Bu durum Güneydoğu Asya ülkelerinin ve tüm dünya ülkelerinin çıkarlarına zarar verebilir."

Elizabeth Becker ile yapılan röportaj (22 Aralık 1978), alıntı “Pol Pot remembered”, BBC News (20 Nisan 1998)

**

"Bizim politikamız insanlara refah içinde bir yaşam sağlamaktı. Bunu gerçekleştirirken hatalar yapıldı. Birkaç bin kişi ölmüş olabilir."

Robert Whytman ile The Guardian için yapılan röportaj (11 Aralık 1979)

**

"Bolşevikler'in 7 Kasım 1917 devriminin sancağı çok yüksekti ama Kruşçev onu aşağı çekti. Mao'nun 1949 Çin devriminin sancağı şimdiye kadar yüksekte duruyordu, ancak soldu ve sallanıyor: artık sağlam değil. Yoldaş Pol Pot tarafından yükseltilen 17 Nisan 1975 Kamboçya devriminin sancağı parlak kırmızı, tam bir kararlılıkla dolu, fevkalade sağlam ve fevkalade net bir görüşe sahiptir. Tüm dünya bize hayranlık duyuyor, övgüler yağdırıyor ve bizden dersler alıyor."

— Pol Pot

***

Nate Thayer röportajı'ndan (1997) kesitler:

"Yaptığım her şeyi ülkem için yaptım."

"Öncelikle size şunu söylemek isterim ki, ben insanları öldürmeye değil, mücadeleyi yürütmeye geldim. Şu anda bile bana bakabilirsiniz, ben vahşi bir insan mıyım? Benim vicdanım rahat."

"Yanlış yaptığımız ve doğru yaptığımız şeyler var. Hata şu ki halka karşı bazı şeyler yaptık. Bunlar hem bizim tarafımızdan hem de düşman tarafından yapıldı. Ama diğer taraftan, size söylediğim gibi, bizim mücadelemiz olmasaydı şu anda Kamboçya olmazdı."

"Tuol Sleng bir Vietnam gösterisiydi; bunu bir gazeteci yazdı. İnsanlar Tuol Sleng, Tuol Sleng, Toul Sleng hakkında konuşuyor ama görüntülere baktığımızda hepsi aynı. Tuol Sleng'i ilk kez VOA'da [Amerika'nın Sesi] duydum. Haberi iki kez dinledim."

"Kim beni suçlamak ya da bana saldırmak isterse bunu yapmaya hakkı var. Hareketi tamamen kontrol edecek kadar deneyime sahip olmadığım için üzgünüm. Öte yandan, sürekli mücadelemizle Kamboçya'nın Vietnamlaşmasını önlemek için komünist dünyadaki diğerleriyle beraber bir şeyler yapmamız gerekiyordu."

***

Atfedilen:

"Henüz yasalarımız ya da düzenimiz yoktu. Yürümeyi yeni öğrenen çocuklar gibiydik."

On the Democratic Kampuchea period, as reported by David Ashley (1995) and quoted in David P. Chandler, Brother Number One (1999)

**

"Her şeyden ben sorumluydum, bu yüzden sorumluluğu ve suçlamayı kabul ediyorum ama bana ölümlerden kişisel olarak sorumlu olduğumu kanıtlayan bir belge gösterin yoldaş."

As reported by David Ashley (1995) and quoted in Brother Number One (1999) by David P. Chandler

***

Pol Pot Hakkındaki Alıntılar:

"Komünist ütopya hayalleri Pol Pot'a bir milyondan fazla Kamboçyalıyı öldürmesi için ilham verdi. Mao, Stalin ve Hitler'in daha fazla kurbanı vardı, ancak Pol Pot savaş olmadan, nüfusunun büyük bir bölümünü tarihteki herkesten daha fazla yok etti. İktidarda geçirdiği üç yıl ülkeyi o kadar harap etti ki, yaklaşık 30 yıl sonra ülke hala toparlanmaya çalışıyor. O kadar gizli bir yaşam sürdü ki, tarihi hakkında çok az güvenilir ayrıntı biliniyor ve özel hayatı hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmiyor."

Clive Foss, The Tyrants: 2,500 Years of Absolute Power and Corruption (2006), p. 192 (Clive Foss, Tiranlar: Mutlak İktidar ve Yolsuzluğun 2500 Yılı (2006), s. 192)

**

"Soğuk Savaş'ın pişmanlık duyulacak pek çok yanı vardı: Herkesin geleceğinin riske atılması; gereksiz silahlanmalar için harcanan kaynaklar; devasa askeri-endüstriyel komplekslerin çevre ve sağlık üzerindeki etkileri; tüm nesillerin hayatını karartan baskılar; çoğu zaman buna eşlik eden can kayıpları. 

Şimdiye kadar hiçbir tiran kendi halkının beşte birini idam etmemişti ama Kızıl Kmer lideri Pol Pot Vietnam Savaşı sonrasında tam da bunu yaptı. 

Geleceğimiz, Soğuk Savaş'la ilgili diğer pek çok şeyi unuttuğunda bu vahşeti mutlaka hatırlayacaktır; ancak o dönemde Kamboçya dışında neredeyse hiç kimse bunun farkında değildi. 

İnsanlığa karşı işlenen suçlar için herhangi bir yargılama yapılmadı: Pol Pot 1998 yılında Tayland sınırında basit bir kulübede öldü ve hurda ve eski lastiklerden oluşan bir yığının üzerinde belirsiz bir şekilde yakıldı. En azından bir anıt mezarı yoktu."

John Lewis Gaddis, The Cold War: A New History (2005), p. 266 (John Lewis Gaddis, Soğuk Savaş: Yeni Bir Tarih (2005), s. 266)

**

"Ülkedeki pek çok insanın kendisinden nefret ettiğini ve cinayetlerden kendisinin sorumlu olduğunu düşündüğünü bildiğini söyledi. Birçok insanın öldüğünü bildiğini söyledi. Bunu söylediğinde neredeyse yıkılacak ve ağlayacaktı. Hattın çok solunda kalması nedeniyle ülke içinde nelerin olup bittiğini tam olarak takip edememesi nedeniyle sorumluluğu kabul etmesi gerektiğini söyledi."

Unidentified Khmer Rouge cadre interviewed by Stephen Heder (1981), quoted in David P. Chandler, Brother Number One (1999) - (Stephen Heder tarafından mülakat yapılan kimliği belirsiz Kızıl Kmer kadrosu (1981), David P. Chandler'dan alıntı, Bir Numaralı Kardeş [1999])

**

"Pol Pot onu ilk kez dinleyenler üzerinde çok güçlü bir etki bırakıyor. Ondan sonra tekrar gelmek istiyorlar... Seminerlerine katılanlar onun öğretileri, açıklamaları ve vizyonuyla aydınlandıklarını hissediyorlar... O bizim için bir baba gibi."

Khmer Rouge defector (1990) quoted in David P. Chandler, Brother Number One (1999) - (Kızıl Khmer sığınmacısı (1990) David P. Chandler'dan alıntı, Bir Numaralı Kardeş [1999])

**

"Bir hâkim olarak tarih, liderlerin her konuda bilgili olma iddialarının da altını oyar. Diktatörler, belki de kendi yalanlarını çok iyi bildikleri için, genellikle tarihin gücünün farkına varmışlardır.

Bunun sonucunda da geçmişi yeniden yazmaya, bozmaya ya da yok etmeye çalışmışlardır. Devrimci Fransa'da Robespierre ve 1970'lerin Kamboçya'sında Pol Pot toplumu baştan başlatmak için yola çıkmışlardır.

Robespierre'in yeni takvimi ve Pol Pot'un Sıfır Yılı, toplumu örgütlemenin alternatif yolları olduğuna dair önerileri ve geçmişi silmek için tasarlanmıştı. 

Çin'in kurucusu Qin İmparatoru'nun daha önceki tüm tarihleri yok ettiği, onları hatırlayabilecek bilginleri ortadan kaldırdığı ve kendi tarihini yazdığı söylenmektedir. Sonraki hanedanlar bu kadar acımasız olmasalar da onlar da Çin'in geçmişine dair kendi tarihlerini yazmışlardır. 

Mao bir adım daha ileri gitmiştir: Çin halkına geçmişlerini hatırlatabilecek ve onları yeni Komünist kadın ve erkeklere dönüştürmeyi engelleyebilecek tüm anıları ve tüm eserleri yok etmeye çalışmıştır."

— Margaret MacMillan, The Uses and Abuses of History (2008) - Margaret MacMillan, Tarihin Kötüye Kullanımı (2008)

**

"Kamboçya'yı sadece dört yıl yöneten ve Demokratik Kamboçya olarak bilinen cehennemi yaratan komünist Kızıl Kmer lideri Pol Pot, bu kısa süre içinde milyonlarca masum insanı -nüfusun yarısını- öldürdü, ülkeyi yoksullaştırdı, tüm entelektüelleri ve hatta gözlük takanları bile öldürdü ve zamanı şeytani bir Sıfır Yılı'nda yeniden başlatmaya çalıştı.

Simon Sebag Montefiore, Monsters: History's Most Evil Men and Women (2009), p. 350 - Simon Sebag Montefiore, Canavarlar: Tarihin En Kötü Kadın ve Erkekleri (2009), s. 326-327

**

*O her zaman iyi bir kocaydı. Çocuklarını hain olmamaları için eğitmek için elinden geleni yaptı.* Onunla 1985 yılında evlendiğimden beri kötü bir şey yaptığını hiç görmedim ... dünyanın bilmesini istediğim şey onun iyi bir adam, bir vatansever ve iyi bir baba olduğuydu.

— Pol'ün ikinci eşi, Mea Son (Nisan 1998), alıntı Nate Thayer, “Dying Breath,” Far Eastern Economic Review (30 Nisan 1998)

0 yorumlar:

Yorum Gönder