20 Eylül 2023 Çarşamba

Alman Çeşmesi Nedir? Adını Nereden Alır? Yapılma Hikayesi Nedir?

Alman Çeşmesi, İstanbul'un tarihi ve turistik mekanlarından birisidir. Sultanahmet Meydanı'nda, Sultan I. Ahmed Türbesi'nin karşısında yer alır. Bu çeşme, Alman İmparatoru II. Wilhelm'in 1898 yılında Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid'i ikinci kez ziyaret etmesinin anısına yaptırdığı bir hediyedir. Çeşmenin bütün parçaları Almanya'da hazırlanmış ve gemiyle İstanbul'a getirilmiştir. 27 Ocak 1901'de açılışı yapılmıştır.

Alman Çeşmesi, Neo-Bizans üslubunda sekizgen bir yapıdır. Sekiz yeşil sütunun taşıdığı sekiz kemerin üstünde bakır kaplı bir kubbe vardır. Kubbenin içi altın mozaiklerle süslüdür. Kubbede dört madalyon içinde II. Abdülhamid'in tuğrası, diğer dört madalyon içinde ise II. Wilhelm'in taçlı "W" markası ve "II" sayısı görülür. Çeşmenin dış yüzünde ise tunç oymalarından yapılmış musluklar ve su yalakları vardır.

Alman Çeşmesi, hem mimari hem de tarihi açıdan önemli bir eserdir. İstanbul'un yoğun tarihî eserlerinin arasında Sultanahmet Meydanı'na ayrı bir renk katan çeşme, aynı zamanda yakın tarihin de hatırasını yaşatmaktadır.

0 yorumlar:

Yorum Gönder