16 Eylül 2023 Cumartesi

Marco Polo Kimdir?

Marco Polo, 13. yüzyılda yaşamış ünlü bir gezgin, tüccar ve yazar olarak bilinir. Hayatı boyunca Asya'nın pek çok yerini ziyaret etmiş ve özellikle Çin'de Kubilay Han'ın sarayında görev yapmıştır. Marco Polo'nun hayatı, yazdığı "Doğu'nun Harikaları" adlı kitapta detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Bu kitap, Avrupa'da Doğu kültürüne olan ilgiyi artırmış ve sonraki gezginleri etkilemiştir. Bu yazıda, Marco Polo'nun hayatının önemli dönemlerini ele alacağız.

Marco Polo 1254 yılında Venedik'te doğdu. Babası Niccolò Polo ve amcası Maffeo, ipek yolu üzerinde ticaret yapan zengin tüccarlardı. Marco Polo henüz altı yaşındayken babası ve amcası Asya'ya doğru yola çıktılar. On üç yıl sonra geri döndüklerinde, Marco Polo on dokuz yaşında genç bir adam olmuştu. Babası ve amcası, ona Asya'da gördükleri harikulade şeyleri anlattılar. Ayrıca Kubilay Han'ın kendilerine bir mektup verdiğini ve Venedik'e bir elçi göndermek istediğini söylediler. Marco Polo da bu elçilik heyetinde yer almak istediğini belirtti.

1271 yılında Marco Polo, babası ve amcası ile birlikte tekrar Asya'ya doğru yola çıktılar. Yolculukları çok uzun ve zorlu sürdü. Akdeniz'i geçtikten sonra Anadolu, İran, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan, Çin ve Moğolistan gibi ülkelerden geçtiler. Yol boyunca pek çok şehir, kültür, din ve insan gördüler. Bazı yerlerde uzun süre kaldılar, bazı yerlerde ise kısa bir ziyarette bulundular. 1275 yılında nihayet Çin'in başkenti olan Shangdu'ya ulaştılar. Burada Kubilay Han tarafından büyük bir ilgi ve saygı ile karşılandılar.

Kubilay Han, Marco Polo'yu çok sevdi ve ona sarayında çeşitli görevler verdi. Marco Polo, Kubilay Han'ın güvenini kazandı ve onun adına pek çok seyahat gerçekleştirdi. Çin'in farklı bölgelerini, Tibet'i, Burma'yı, Vietnam'ı ve Hindistan'ı ziyaret etti. Bu seyahatlerde gördükleri şeyleri not etti ve daha sonra kitabında anlattı. Marco Polo'nun anlattıkları arasında kağıt para, kömür madenciliği, posta sistemi, baharatlar, ipek böceği gibi pek çok şey Avrupalılara yeni gelmişti.

Marco Polo, 1292 yılında babası ve amcası ile birlikte Çin'den ayrılma fırsatını buldu. Kubilay Han'ın yeğeni olan ve Pers prensesi olacak olan Kökäcin'i evlendirmek üzere İran'a götürmekle görevlendirildiler. Bu yolculuk da çok uzun sürdü ve deniz yoluyla gerçekleşti. Sumatra, Cava, Sri Lanka gibi adalardan geçtiler. 1294 yılında Pers'e vardıklarında Kubilay Han'ın öldüğünü öğrendiler. Prenses Kökäcin'i Kubilay Han'ın yeğeni Argun Han'a teslim ettiler.

Marco Polo ve ailesi 1295 yılında Venedik'e döndüler. Ancak Venedik ile Ceneviz arasında savaş çıkmıştı. Marco Polo da bu savaşa katıldı ve 1298 yılında Cenevizliler tarafından esir alındı. Hapishanede tanıştığı Rustichello da Pisa adlı bir yazarla arkadaş oldu. Marco Polo, ona Asya'da yaşadıklarını anlattı ve Rustichello da bunları yazdı. Böylece "Doğu'nun Harikaları" adlı kitap ortaya çıktı. Kitap, Latince, Fransızca, İtalyanca gibi dillere çevrildi ve Avrupa'da büyük bir ilgi gördü. Marco Polo, 1299 yılında serbest bırakıldı ve Venedik'e döndü. Ticarete devam etti ve 1324 yılında öldü.

Marco Polo'nun hayatı, hem kendisi hem de sonraki nesiller için çok önemliydi. Asya'da gördükleri ve yazdıkları, Avrupa'da Doğu'ya karşı bir merak uyandırdı. Özellikle Kristof Kolomb, Vasco da Gama, Bartolomeu Dias gibi denizciler Marco Polo'nun kitabından etkilendiler ve yeni rotalar keşfetmeye çalıştılar. Böylece Marco Polo, Doğu ve Batı arasında bir kültür elçisi olarak tarihe geçti.

0 yorumlar:

Yorum Gönder