15 Eylül 2023 Cuma

Tanrıların ilki: Khaos Kimdir? (Yunan Mitolojisi)

Merhaba, bu yazımda sizlere Yunan Mitolojisi'nde evrenin başlangıcı olarak kabul edilen Khaos'tan bahsedeceğim. Khaos, Yunanca'da boşluk, uçurum, düzensizlik anlamına gelir. Yunan mitolojisinde ilk tanrı olan Khaos, Düzen'den ya da öteki adıyla Evren'den (Kosmos) önce gelmiştir. 

Khaos, bir kadın olarak kişiselleştirilir ve evrenin temel özelliği olarak görülür. Khaos'un yavruları Erebus ve Niks'tir. Niks, evrenin karanlık ve korkunç yönlerini (düşler, ölüm, savaş, kıtlık vb.) başlatmıştır.

Khaos, ilk olarak Toprak Ana Gaia ve Erebus'u yaratmıştır. Gaia ve Erebus Aether'i yaratmış daha sonra Aether ve Gaia Gök Baba kabul edilen Uranos'u yaratmıştır. 

Uranos ve Gaia'nın birleşmesinde Brontes, Steropes ve Arges doğmuştur. Brontes gök gürültüsünü, Steropes parıltıyı, Arges ise şimşeği temsil eder. Uranos ve Gaia daha sonra hekatonkheirleri yaratmıştır. Bunlar öfkeyi temsil eden Kottos, gücü temsil eden Briareus ve dehşeti temsil eden Gyes'tir. Hekatonkheirler yüz kollu ve elli başlı olarak tasvir edilir. 

Uranos ve Gaia'nın son yavruları ise Titanlar'dır. Titanlar altı tanrı ve altı tanrıçadan oluşur. Titanlar: Kronos, Iapetos, Okeanos, Hyperion, Krios, Koios. Titanisler: Rhea, Themis, Tethys, Theia, Mnemosyne, Phoebe. 

Kronos babası Uranüs'ü tahttan indirdi ve Rhea ile evlendi. Bu evlilikten Tanrılar (3 Tanrı, 3 Tanrıça) doğdu. Tanrılar: Zeus, Poseidon, Hades, Hera, Demeter, Hestia.

Khaos'un yarattığı bu soy ağacında gördüğümüz gibi Yunan Mitolojisi'nde pek çok tanrı ve tanrıça vardır. Bu tanrılar arasında çeşitli ilişkiler, çatışmalar ve maceralar yaşanmıştır. Yunan Mitolojisi'nde Khaos'un önemi büyüktür çünkü her şeyin kaynağıdır. Khaos'tan gelen düzensizlikten sonra Kosmos ile evrene düzen gelmiştir. Bu düzeni korumak için tanrılar görev almıştır.

0 yorumlar:

Yorum Gönder